Reformierakond sai Tartus järjekordse valimisvõidu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtade jaotus pärast kohalikke valimisi Tartu 49-liikmelises vilikogus.
Kohtade jaotus pärast kohalikke valimisi Tartu 49-liikmelises vilikogus. Illustratsioon: Postimees

Paarkümmend minutit pärast kella ühte öösel selgus Tartu valimistulemus, mis tõi võidu taas oravaparteile. Võrreldes 2005. aasta valimistega kaotas Reformierakond Tartu volikogus küll kaks kohta, ent 17 kohaga säilitab erakond linnas tõenäoliselt võimu.


Andmed Tartu linna 18 valimisjaoskonnast laekusid visalt. Esimesena kinnitas oma tulemused Raadi ja Kruusamäe piirkonda teenindav jaoskond nr 1, mille valimisjaoskond asus Kroonuaia koolis, kella 10 paiku. Viimased hääled laekusid alles pärast kella üht öösel.


Eelhääletuse ning hääletuspäeva peale kokku korjas Reformierakond (12334 häält). Järgneb Isamaa ja ResPublica Liit 9480 häälega), Keskerakond 6763 häälega, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 6422 häälega ning Rahvaliit 2079 häälega. Rohelistel jäi volikokku pääsemisest esialgsetel andmetel puudu 43 häält.

Valimisliit Initsiativa sai kokku 456 häält, Koostöökeskus - Tsentr Soglasija 200, Tartu Alternatiiv 144, Noorte, Tööealiste ja Erivajadustega Inimeste Valimisliit - Eesti Meile Kõigile 59 ning üksikkandidaat Lembit Langell 75 häält.

Vastavalt praegustele tulemustele saaks Reformierakond Tartu volikogus 17 kohta, Isamaa ja ResPublica Liit 13 kohta, Keskerakond 9 kohta, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8 kohta ning Rahvaliit 2 kohta.

Need tulemused ei sisalda veel e-hääletuse tulemusi.

Kokku anti Tartus seekordsetel valimistel 42 364 häält. Kokku on hääleõiguslikke kodanikke Tartus 77 101. Valimistest osavõtu protsent oli Tartus 54,95.

Linnapea Urmas Kruuse, kes sai valimistel 6117 häält, oli õnnelik, et tartlased on ta omaks võtnud. Tema sõnul on valijad andnud mandaadi ka olemasolevale koalitsioonile jätkamiseks. Kuid milline on Emajõelinna uus koalitsioon, seda hakatakse lähipäevil alles välja selgitama. Läbi lubas Kruuse rääkida kõigiga.

IRLi linnapeakandidaat Margus Tsahkna oli ERR Valimisstuudiole tulemusi kommenteerides väga rahul, sest Reformierakonna võimutsemine ei ole enam suur. IRLi juhtpoliitik ei välistanud ka, et asub koalitsioonilbirääkimistele.

Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder märkis, et eelhääletuse tulemused andsid väga täpse vihje valimistulemustele. Muutused lõpptulemuses jäid vaid mõne protsendi piiresse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles