Pööningult leitud maalid näitavad kunstnikku uuest küljest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Karelson maaliga, millel on kujutatud aktina legendaarne Pallase modell Magda Anso-Beek alias Bajadeer
Tiia Karelson maaliga, millel on kujutatud aktina legendaarne Pallase modell Magda Anso-Beek alias Bajadeer Foto: Sille Annuk

Johannes Uiga (1918–1998) on kuulus kui pallaslik loodusmaalija ja eriti Pühajärve motiivide kujutaja. Et ta aga on maalinud ka figuraalseid kompositsioone ning portreid ja aktegi, on paljudele suur uudis. «Need üllatavad maalid olid tolmunud, kuid on siiski väga hästi säilunud,» ütles E-kunstisalongi juhataja Tiia Karelson, kui saatis eile osa leiust Tallinna.

Uiga maalid 1940. aastatest on leitud ühelt Tartu pööningult, mille asukohta ei ole lubatud avaldada. Leiu hulgas on maal, millel on kujutatud aktina legendaarne Pallase modell Magda Anso-Beek alias Bajadeer.

Uiga veerandsada maali avaneb näitusel nädalavahetusel Rocca al Mare kaubanduskeskuses E-kunstisalongis. Teist sama palju saab esmaspäevast alates vaadata Tartu kaubamajas tegutseva E-kunstisalongi seintel. «Lisame tema hilisemaid, iseloomulikumaid töid,» ütles Karelson. «Kaks näitust täiendavad teineteist, kuid üks pluss üks ei ole kaks, vaid kolm või rohkemgi.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles