Kampaaniaprügi tervitab Raadil teist talve

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi lennurajale kuhjatud «Teeme ära» prügihunnikud.
Raadi lennurajale kuhjatud «Teeme ära» prügihunnikud. Foto: Sille Annuk

Keskkonnaamet kaalub Utileek Lõunale antud jäätmeloa osalist kehtetuks tunnistamist, mis tähendab, et Raadi lennuväljale veetud prügi võib taaskasutusse või prügilasse ära vedada, kuid mitte juurde tuua.


Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni juhtivspetsialist Helen Manguse avaldas lootust, et amet jõuab otsuse teha enne oktoobri lõppu. Enne tuleb aga anda Utileek Lõunale võimalus esitada vastuargumendid, täiendas Manguse.

«Teeme ära» kampaania raames võttis Utileek Lõuna 2008. aasta mais enda vastutusele ja vedas Tartu Raadi lennuvälja maandumisrajale umbes 4000 tonni üheksast maakonnast kogutud jäätmeid.

Manguse sõnul puudub keskkonnaametil ülevaade, kui palju «Teeme ära» prügi on Raadil sorteeritud ja ära veetud. Raadi lennuvälja maid haldava, Tartu vallale kuuluva Raadi Arenduse juhataja Jüri Reinpõllu hinnangul võib kõnelda maksimaalselt ühest protsendist.

Kolme aastaga laekunud jäätmearuanded lubavad keskkonnaametil arvata, et umbes kilomeeter «Teeme ära» prügilasust lõuna poole rulee­ri­mis­rajale on alates 2005. aasta suvest toodud kordades rohkem taaskasutatavaid jäätmeid, kui on ära veetud.

Manguse sõnul anti Utileek Lõunale 2008. aastal seoses «Teeme ära» kampaaniaga registreerimistõend tavajäätmete veoks.

Formaalselt on keskkonnaameti seisukohalt kõik korras, kui Utileek koristab lennurajalt viimase prügitüki 2011. aastaks, sest ajutist hoidmist lubab jäätmeseadus kuni kolm aastat.
Küll on Utileek Lõuna rikkunud venitamisega juba ligi aasta lepingut keskkonnaministeeriumiga, kes rahastas «Teeme ära» kampaaniat.

Raadi Arenduse juhataja Jüri Reinpõld ütles, et rulee­ri­misraja laoplatsi rendi leping sõlmiti Utileegiga 2005. aasta suvel. Eelmisel suvel pikendati lepingut aastaks, alates selle aasta 1. juulist kasutab Utileek platsi seadusliku aluseta.

Põhjapoolse «Teeme ära» prügiplatsi lennurajal pidanuks Utileek aga Reinpõllu kinnitusel tühjaks tegema juba 2008. aasta sügiseks. Nõnda lepiti suu­sõnal kokku Tartu vallaga. Nüüd nõuab vald platsi koristamist 15. oktoobriks.

«Mina nõuan ruleerimisraja platsi vabastamist 30. oktoobriks,» täiendas Jüri Reinpõld. «Nad tahavad rendilepingu pikendamist, aga kui ma laseks sinna veel vedada, saaks enne Eesti Rahva Muuseumi uus maja valmis, kui nende prügi sealt kaob.»

Utileek Lõuna tegevjuht Märt Hohensee ei soovinud Tartu Postimehele kommentaari anda.

Kaks prügiplatsi
• «Teeme ära» raames vedas Utileek Lõuna mullu kevadel Raadi lennuvälja maandumisrajale ca 4000 tonni loodusest korjatud jäätmeid.
• Raadi lennuvälja ruleeri-misrajal on Utileek Lõuna käidelnud taaskasutatavaid jäätmeid alates 2005. aasta suvest.
Allikad: Utileek Lõuna, Raadi Arendus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles