Varjatud isikuandmed pääsevad valimiste eel taas liikvele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisreklaam.
Keskerakonna valimisreklaam. Foto: Repro

Tartus Veeriku linnajaos Sangla tänaval elav perekond tundis end üsna häirituna, kui Keskerakonna kandidaadi Nikolai Põdramägi valimisreklaam nende postkastidesse saabus. Eriti ärritas perekonda, et ümbrikule oli märgitud inimese täpne nimi ja aadress.


Tartu Postimehega rääkinud naine kinnitas, et ta ei ole kandidaadiga isiklikult tuttav. Küll on ta aga käinud mehe vastuvõtul. Ühtlasi kahtlustas ta, et kandidaat on kasutanud temaga kontakteerumiseks meditsiiniankeedi andmeid.



«Üks allikaid on kindlasti telefoniraamat, lisaks enda mälus olevad nimed ja aadressid ja mõned tuttavad soovitavad ka,» pareeris kirurg-õppejõud Põdramägi võimalust, kuidas inimeste täpsed nimed ja aadressid said ümbrikutele, millest oma postkaste tühjendanud kodanikud valimisreklaami leidsid.



Igapäevatöös veresoonte kirurgiaga tegelev Põdramägi lisas, et oma arstitöös kokku puutunud väga paljude inimestega ning mõned nimed ja aadressid lihtsalt jäävad hästi meelde.



Mehe sõnul sõidab ta tihti näiteks läbi Veeriku linnajao ja mõtleb, et üks või teine endine patsient elas siin või seal. «Mõtlen ikka, et kas nad veel elavad ja kuidas.»



Kui palju kalendreid ja postkaarte Põdramägi postitanud on, seda ei osanud ta täpselt öelda. Enda sõnul ei valmistu ta valimisteks üksi, vaid tal on ka abilisi. Põdramägi lisas, et kui kedagi tema valimisreklaam häirib, siis ei pea inimene sugugi tema kandidatuuri toetama ning ta vabandab soovimatu postituse pärast.



Andmekaitseinspektsiooni vaneminspektor Kadri Levand märkis teemat kommenteerides, et valimiste eel tuleb selliseid kaebusi päris tihti ette. Inimesed, kes leiavad, et nende andmeid on vääralt kasutatud, peaksid pöörduma andmekaitseinspektsiooni poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles