Juhtkiri: lõpusirgel peab kõvasti pingutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel esmaspäeval teavad kõik, et valimised on selleks korraks läbi. Siis on ka selge, kui palju hääli sai too või teine erakond, valimisliit või üksikkandidaat linnas või vallas. Ka Tartus ja Tartumaal.


Seejärel algavad koalitsiooniläbirääkimised, et selgitada, milline kooslus hakkab kohalikku elu juhtima. Seda tegevust on nimetatud ka võimupiruka jagamiseks, mis pidi hästi magus maitsema. Ilma irooniata – pädev ja tugev võim on igale kogukonnale vajalik ja sõltub valijaist, kuidas järgmised neli aastat meil välja kukuvad.



Valija otsus omakorda oleneb aga suuresti sellest, kuidas kandideerijad on suutnud oma põhimõtteid, kavatsusi ja meeskonda tutvustada ehk siis valimiskampaaniat teha.


Kui spordiga võrrelda, siis on erakonnad sel nädalal jõudnud lõpusirgele, kus senine taktika ja viimane pingutus toob kas võidu või läbikukkumise.



Milline siis on olnud Tartus kandideerivate erakondade valimiskampaania ja kas lõpusirge spurt võiks tõhusalt varasema tegevuse peale toetuda?



Eelmisel nädalal püüdis fotosilm kinni inimestega suhelda üritanud kollase orava, kesklinnas nähti Aadu Musta kaelapaelaga ninasarvikut, raeplatsil kohvitas uudishimulikke Margus Tsahkna, mõned teated räägivad avalikes kohtades tegutsenud Jüri Sasist.



Need ja teised samalaadsed üritused toovad kampaaniasse küll vaheldust ja nalja, aga laiemas plaanis tuleb tunnistada, et valimiskampaania Tartus on olnud loid, mõne erakonna oma lausa nõrk.



Mitte et tuleks keskenduda konkurentide tõrvamisele ja enese kiitusele, nagu see Tallinnas on käinud, kuid palju aktiivsemalt tuleks rõhuda oma programmi, oma vaadete ja kandidaatide tutvustamisele.



Senisest jääb paraku mulje, et olemasolev võim eesotsas teistest tunduvalt aktiivsema Reformierakonnaga püüdleb uuesti võimule, senised opositsioonierakonnad aga seda eriti ei tahagi, nad ei taha oravatelt võimu ära võtta.



Isamaa ja Respublica Liit on Tartus kuulunud eelistatuimate erakondade hulka ja nende juht Mart Laar on kuulutanud, et Tartus peab võim vahetuma. Kus on aga senise Tartu opositsiooni liidri IRLi teavitusüritused, programmid, reklaamid, kui too kohvik välja jätta? Kui palju me oleme kuulnud viimastel nädalatel Tartu sotsidest? Kuidas on oma taotlusi suurtele hulkadele edastanud Keskerakond, Rahvaliit, rohelised?



Kandideerijad võiksid teada, et suur osa valijaist ei ole kuigi agar programme internetist välja otsima, neisse süvenema, ise teavet nõutama. Selles peab initsiatiiv olema erakondade ja kandideerijate käes!



Valijate postkastid on tühjad. Ajalehes on oma programmi seni põhjalikumalt tutvustanud vaid Reformierakond. Valimiste lõpuni on aega vähem kui nädal. Järelikult on viimane aeg kampaaniale hoogu anda, et valija ei peaks otsustama pelgalt mõne värvika seiga või vana mälestuse põhjal. Tulge tänavaile, tulge rahva sekka – teil on ju, mida meile öelda?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles