Elistvere loomapargi saatus on lahtine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elistvere ilvesed võivad end nüüd turvalisemalt tunda - loomapargi sulgemisoht on möödas.
Elistvere ilvesed võivad end nüüd turvalisemalt tunda - loomapargi sulgemisoht on möödas. Foto: Margus Ansu

Et riiklik looduskaitsekeskus arvas järgmisest aastast Elistvere loomapargi oma eelarvest välja, on selgusetu, kes rahastab Jõgevamaa populaarseimat turismiobjekti järgmisel aastal.

«Et looduskaitsekeskuse kui riigiasutuse eelarvest peaaegu pool on projektipõhine, ei pea me õigeks ühe mittetulundusühingu toetamist riigieelarvest,» selgitas riikliku looduskaitsekeskuse peadirektori asetäitja Leelo Kukk loomapargi rahata jätmist.

Eelmisel nädalal avalikustatud pressiteate kohaselt on mitterahastamise põhjuseks ka asjaolu, et Elistvere loomapark ei esitanud vastavat taotlust.

Elistvere loomapargi juhataja Asta Sarv kinnitas, et taotlust ei esitatud. Seda aga üksnes aasta alguses looduskaitsekeskusest saadud info pärast, et viimane pole loomapargi tegevuse rahastamisest huvitatud.

Leelo Kukk selle väitega ei nõustu, kuid märgib, et ka pärast sellise info saamist tulnuks riikliku rahastamise nimel edasi tegutseda ning looduskaitsekeskuselt ikkagi raha taotleda.

Samas möönis ta, et kuigi loomapargi eestvedajad on teinud ära tubli töö, tuleb piiratud rahaga riigiasutusel teha oma valikuid ning mittetulundusühingute toetamist riigieelarvest ta õigeks ei pea.

Küll aga on looduskaitsekeskus tema sõnul huvitatud ka edasisest koostööst loomapargiga, ennekõike loodushariduse vallas.

Kõige selle tõttu on praegu selgusetu, kes rahastab MTÜ Eesti Metsaseltsile kuuluvat Elistvere loomaparki tuleval aastal.

«Viimased kolm aastat oleme saanud riiklikult looduskaitsekeskuselt ühe miljoni krooni investeeringuteks ning 500 000 krooni tegevuskulude katteks,» rääkis Sarv. Lisaks on taotletud raha ka keskkonnainvesteeringute keskusest.

«Praegu on lootust, et loomapark tegevust ei lõpeta – ümbruskonna omavalitsused on näidanud üles huvi loomapargi tegevuse toetamiseks,» märkis Sarv.

Et asjasse selgust saada, on 11. detsembriks kokku kutsutud töökoosolek, mille tulemusena võiks loomapargi tuleviku suhtes üht-teist selgemaks saada. «Loodame omandisuhetesse saada selgust aasta lõpuks. Kui see peaks aga venima, siis saame mõne kuu veel hakkama – sööta ning raha jagub meil umbes uue aasta kolmeks kuuks,» selgitas Sarv.

Valmisolekut loomaparki toetada kinnitas eile Tartu Postimehele nii Tabivere vallavanem Aare Aunap kui Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev.

Mõlema omavalitsusjuhi arvates on park tähtis kogu maakonnale. «See on ju maakonna külastatavaim turismiobjekt, tänavugi on seal juba üle 70 000 külastuse. See on muljetavaldav arv,» tähendas Svjatõšev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles