Lugeja küsib: kas tööleasumisel katseaega enam polegi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neenu Pavel.
Neenu Pavel. Foto: .

Kas katseaega enam ei kohaldata? Värskelt tööle asunu ei leidnud oma töölepingust sellekohast rida.


Vastab tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni jurist Neenu Pavel:

Tegemist pole tööandjapoolse unustamisega, vaid uue töölepinguseaduse kohaselt eeldatakse vaikimisi, et katseaeg on 4 kuud, kui pooled ei ole kokku leppinud lühemas katseajas, mis sel juhul tuleb küll lepingusse kirja panna.

Kuni 8 kuuks sõlmitud tähtajalise töölepingu korral on katseaja kestus pool lepingu kestusest.

Katseaja kohaldamise eesmärk on hinnata, kas töötaja tervis, teadmised, oskused, võimed ja isikuomadused vastavad tasemele, mida töötajale teadaolevalt temalt nõutakse töö tegemisel. Ka töötaja saab katseaja kestel selguse, kuidas tehtav töö ja töökeskkond talle sobivad.

Pooled võivad katseajal töölepingu üles öelda, teatades sellest ette 15 kalendripäeva. Ülesütlemisteade jõustub, kui see on vastaspooleni jõudnud.

Vaidluste vähendamiseks  tuleks tööandjal katseaja kestel aegsasti töötaja saavutusi hinnata ning temaga vesteldes juhtida tähelepanu sellele, milliste ülesannete täitmises on vajakajäämisi ning kuidas töötaja saaks paremaid tulemusi saavutada. 

Kas aprillis välja makstud preemia 2008. aasta eest võetakse arvesse puhkusetasu arvutamisel, kui puhkusele läksin augustis?

Kuigi aastapreemia töötulemuste eest maksti välja käesoleva aasta aprillis, on see siiski tasu 2008. aasta töö eest.

Kui puhkus algab augustis, siis võetakse puhkusehüvitise arvutamisel arvesse eelnenud 6 kuul (veebruarist juulini) teenitud töötasuna käsitletavad summad ja aastapreemia arvesse ei lähe.

Kui töötaja oleks aga olnud puhkusel nt märtsis ja tema puhkusehüvitist arvutati septembrist 2008 veebruarini 2009 teenitud töötasude järgi, siis saaks taotleda puhkusehüvitise ümberarvutamist ja aasta töötulemuste eest makstud preemiast 4/12 osa läheks arvesse.

Töötasin juulis täiskoormusega, kuid sain töölepingus kokkulepitust 40% väiksema palga.  Tööandja ütles, et uue seaduse alusel on tal õigus palka ühepoolselt vähendada.


Kui tööandjal majanduslikest põhjustest tulenevalt ei ole anda töötajale kokkulepitud ulatuses tööd, võib ta tõepoolest TLS § 37 kohaselt töötasu kuni kolmeks kuuks 12-kuulisel perioodil vähendada, kuid mitte alla kehtestatud töötasu alammäära. 

Kuid et seda ühepoolset õigust kasutada, peab eelseisev töötasu vähendamine olema töötajale 14 päeva ette teatatud. Võimaluse korral tuleb pakkuda töötajale muud tööd.

Et ilma tasuta ei ole kohustust tööd teha, on töötajal  õigus keelduda töö tegemisest võrdeliselt kavandatava töötasu vähendamisega.

Töötaja võib töötasu vähendamise põhjusel 5-päevase etteteatamisega töölepingu ka erakorraliselt üles öelda, saades hüvitist sarnaselt koondamisega.

Antud juhul tööd ei olnudki vähem ja et töötajale palgavähendusest ette ei teatatud, ei saanud ta realiseerida ka oma õigust vähem tööl käia. Võib öelda, et tööandja on rikkunud töölepingu olulist tingimust – palgakokkulepet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles