Piiriülene päästeõppus lätlastega tõi välja puudujäägi infovahetuses

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Selleks need õppused ongi, et kitsaskohad välja tuua ning vajakajäämised likvideerida, sõnas Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik pärast esmaspäevast ühisõppust lätlastega viimaste kodukamaral. «Selles mõttes läks õppus väga hästi korda.»


«Bussiõnnetus Muratis» kandis pealkirja tänane õppus, mille eesmärgiks oli harjutada ja hinnata Eesti ja Läti operatiivteenistuste koostööd ning valmisolekut riigipiiril toimunud õnnetustele reageerimisel.

Õppuse legendi järgi leidis täna kell 13 Läti Vabariigis Riia-Pihkva maanteel aset sõiduauto ja bussi kokkupõrge. Õnnetuses paiskus autobuss kraavi, on kannatanuid ja võimalik, et hukkunuid. Lisaks Läti päästeteenistusele vajatakse abi ka Eesti operatiivteenistustelt.

Vastavalt legendile ka toimiti. Kuid kui Eesti poole päästjad kohale saabusid, selgus, et lätlased olid enamuse päästetöödest üksi läbi viinud. Eesti päästjatel tuli neid vaid kannatanutega tegelemisel aidata.

Põhjus peitus Kiige sõnul lätlaste teavitussüsteemis. Nimelt reageeris väljakutsele Aluksne päästekomando, kes pidi teavitama Riia instantse ning seejärel pidi abipalve jõudma Eesti kolleegideni. Info edasiandmine võttis aega, mistõttu jõudsid eestlased hiljem.

Õppuse üldjuhi Mõniste päästekomando pealiku Kaino Zilmeri sõnul tuligi koostööd harjutada just selleks, et piirialal juhtuvatele õnnetustele reageerimine ja infovahetus toimiks tõrgeteta.


«Kui õnnetus on juhtunud, siis ei ole enam aega mõelda, kuidas ülesanded jagatakse õnnetuse likvideerimisel, see peab enne paigas olema. Seetõttu ongi piiriülesed õppused väga olulised,» lisas Zilmer.

Õppusel osalesid Läti päästeteenistus ja kiirabi, Lõuna-Eesti päästekeskus, Häirekeskuse Lõuna-Eesti keskus, Lõuna politseiprefektuur ja Lõuna-Eesti Haigla AS Võru Kiirabi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles