Rahvaliitlased peitsid end valimisliitudesse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Eelmistel kohalikel valimistel ei olnud Rahvaliidul oma nimekirja väljas vaid kolmes Tartumaa omavalitsuses, nüüd ainult kolmes ongi. Põhjus on erakonna madalas maines.



Rahvaliidu Tartu maakonna ühenduse esimees Agu Kasetalu on üks neid rahvaliitlasest vallajuhte, kes kandideerib eelseisvatel valimistel valimisliidu nimekirjas. Valimisliidu nimest Hooliv Konguta ei leia vähematki vihjet Rahvaliidule.

Kasetalu ei ole mingi erand, valimisliidu nimekirjas läheb Tartumaal uut mandaati püüdma veel paarkümmend rahvaliitlasest juhtivat lokaalpoliitikut. Teiste hulgas ka rahvaliitlasest maavanem Esta Tamm.

Tamm põhjendas, et esiteks ei otsustanud Rahvaliit Nõo vallas oma nimekirjaga välja tulla, teiseks oli aga Tamme sõnul selge, et maavanemana ei sünni tal erakonna nimekirjas kandideerida. Valimisliidus Siin Me Oleme on ta enese teada ainus erakondliku kuuluvusega inimene.

Maine murus


Miks läinud korra 18 Rahvaliidu nimekirjast (arvestamata Tartu linna) vaid kolm alles on jäänud, sellele on Kasetalul pakkuda mitu põhjust.

Esimene ja peamine olnud Konguta vallas see, et kohalikud inimesed nii soovisid: nad tahtsid kandideerida, aga pigem olla valimisliidu kui erakonna nimekirjas. «Kohalikel valimistel valitakse persoone, ega erakondi suurt valita,» lausus Kasetalu. Aga see pole kõik.

Ta jätkas: «Eks neli aastat tagasi olime riigi mastaabis natuke paremal positsioonil, kui täna oleme, selle pärast ka. Siis oli meil riigikogus 16 kohta koos ületulijatega. Täna on ainult kuus kohta, oleme opositsioonis ja eks see ka mõjutab.»

Kolmas põhjus on tema sõnul aga turmtuli, mida erakonna endise juhi Villu Reiljani pihta on antud. Kasetalu meelest ei tohiks aga valdade juhtidel olla põhjust häbeneda, sest viimased neli aastat pole valdasid ju halvasti juhitud.

Sarnaseid põhjendusi tõi ka Rannu rahvaliitlasest vallavanem Uno Rootsmaa. Rannus on tekkinud omapärane olukord, kus on väljas Rahvaliidu nimekiri, esinumbriks volikogu esimees Heino Gottlob, ja mitut rahvaliitlast kaasav valimisliit Rannu Liit, esinumbriks vallavanem Rootsmaa.

«Vallad on väikesed, inimesi vähe. Tahtsime tõmmata ka neid inimesi kandideerima, kes ei taha end ühegi parteiga siduda, eriti haritlasi ja ettevõtjaid,» põhjendas ta.

Ei mingit maski


Eelmistel valimistel Ülenurme vallas puhta vuugi teinud rahvaliitlasest vallavanem Aivar Aleksejev vastas eile, et vale on rääkida maski kasutamisest ja erakonna nime häbenemisest.

«Ei, meie puhul see küll maski kasutamine pole. Kohalikel valimistel, eriti maapiirkondades, ei ole eriti oluline, mis lipp on. Oluline on, mis inimesed on,» ütles ta.

Rahvaliiduga seostatavas valimisliidus Meie Kodu on Aleksejevi sõnul mõned rahvaliitlased, üks IRLi liige ning hulk parteituid, kellest mõni on varem ka Rahvaliidu nimekirjas kandideerinud.

Rahvaliidu nime all väljaminekust loobumine olnud tema sõnul valla rahvaliitlaste põhituumiku otsus. Kas valimisliidu nime all õnnestub korrata 2005. aasta edu, kus Rahvaliit noppis 63,8 protsenti häältest, neist pooled omakorda Aleksejev ise, vallavanem ennustada ei söandanud. Ta viitas, et hoogsa elamuehituse tõttu on viimastel aastatel valda tulnud palju uusi elanikke.

Küsimusele, kuidas õnnestub Rahvaliidult sahkerdajate maine maha pesta, vastas Kasetalu, et omavalitsustesse kandideerijail ei saa seda küljes olla, sest üks asi on suur poliitika ja teine valdade juhtimine.

Uno Rootsmaa arvates on Rahvaliidu materdamise juures kõige kurvem külg see, et kaudselt materdatakse maainimest. Ta peab õigeks, et maarahvast esindaks ja kaitseks oma erakond, iseküsimus, mis selle nimi peab olema.

Kohalikus poliitikas aga, kus põhiküsimused tiirlevad kooli, lasteaia, teede ja sotsiaalhoolekande ümber, on väga raske aru saada erakondadevahelisest ideoloogilisest erinevusest.

Valimised Tartumaal
Erakonnad ja valimisliidud kohalikel valimistel Tartumaal aastatel 2005 ja 2009 (v.a Tartu linn)

• Isamaaliit    11    –
• IRL    –    9
• Keskerakond    12    20
• Rahvaliit    18    3
• Reformierakond    5    10
• Res Publica    5    –
• Rohelised    –    1
• Sotsiaaldemokraadid    5    6
• Valimisliidud    14    35
Kokku     70    84

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles