Kirjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kokkuhoid valede asjade pealt

Puudutasite karmi ja õiget asja («Endine vallavanem kuulutab uuselamuile hävingut», TPM, 14.02.). Õnnetuseks haarab probleem palju maid ja ehitust ning mitte ainult Tartu ümbruses. Olen igapäevaselt ehituse sees ja ehitajate suust võib kuulda suisa uskumatuid lugusid.

Näiteks on minu silmis üksjagu hullus olukorras ka osa nn Kapteniküla maju. Seal hakkavad jamad kiiremini tulema. Ja on juba olemas. Mõned majad olevat juba pooleks läinud. Jõe ääres on nii, et päris ääres on tugev setetega kindlustunud vall ja edasi tuleb maa poole nelja meetri sügavune elav turvas, mis tuleks välja võtta ja pinnas uuesti täita või taguda maasse pikad vaiad.

Ent ehitatakse ka merre või parvedele. Tuleb valida õige ehitustehnoloogia. Kõnealuses olukorras võib ja saab ehitada küll, aga tuleb ehitada õige tehnoloogiaga. Väikemaja puhul tähendab sohu ehitamine vähemalt 100 000 krooni lisakulu ja see jäetakse tihti raha pärast tegemata.

Suhtumine on niisugune, et siin pole keegi vaiu tagunud ja majad seisavad küll. Tean ehitajaid, kes ei võtnud Kaptenikülla maju ehitada, sest need majad, mida omanik jõuliselt tahab ehitada lintvundamendile, hakkavad varem või hiljem elaval turbal ja vedelal savil sõitma/vajuma.

Kolmas jube piirkond on Ülenurme lennuvälja tee äär. Minu vend on lennuväljal elektroonikainsener ja ta imestab juba aasta otsa, silmad rõngas, kuidas seal tehakse kahekorruselised majad 56–60 cm kõrgusele lintvundamendile olukorras, kus õues kasvavad kõrkjad ja pilliroog. Ma pole vundamendi kõrgust mõõtmas käinud, aga vend sõidab sealt iga päev mööda ja mul pole põhjust teda mitte uskuda.

Arvan, et maja ehitaja (omanik) peaks ikka teadma, mida teeb või kuhu auku oma raha topib. Selleks, et see auk ei oleks väga sügav, loll või rahamahukas, tuleks tal palgata professionaalne järelevalveinsener, aga seda tavaliselt ei tehta. Raha hoitakse üldse kokku uskumatult valede asjade pealt.

Ja otse loomulikult rikuvad nii arendajad kui «ehitajad» mõnikord jõhkralt ehitustehnoloogiat. Ega asjata öelda, et praegu nimetab end ehitajaks iga mees, kes on kunagi pärisehitajat kättpidi tervitanud. Olen kohanud arendajat, kes ei oska ehitusjoonist õigetpidi kättegi võtta.

Mitte keegi ei saa ühtki inimest sundida ehitama maja sinna, kuhu ta ei taha. Kui maja omanik peab end ehituse vallas ise targaks, siis on see tema vaba valik.

Sirje Parve

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles