Veemoto vägevad võistlevad Tartus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu MMilt kuldmedali ja EMilt hõbeda toonud tartlasel Art Raudval on püüda veel üks, Eesti parima veemotosportlase tiitel.
Tänavu MMilt kuldmedali ja EMilt hõbeda toonud tartlasel Art Raudval on püüda veel üks, Eesti parima veemotosportlase tiitel. Foto: Erakogu

Kaks maailmameistrit, peoga EMi ja MMi hõbe- ja pronksmedaliomanikke, lisaks ports paremaid kihutajaid Baltimaadest, Soomest ja Venemaalt – Anne kanal on laupäeval nende päralt.


Toimub Tartus igal aastal üha enam populaarsust koguv veemotosündmus – Tartu lahtised meistrivõistlused ja Eesti meistrivõistluste IV etapp. Maailma parimad on kohal. Nii tänavu T-550 klassis maailmameistriks tulnud tartlane Art Raudva kui O-125 klassi maailmameister tallinlane Erko Aabrams.



Parima tiitel Tartusse?


Nende meeste vahel on oma vägikaigas vedada – Eesti parima veemotosportlase tiitel. Mõlemal on taskus MMi kuld ja EMi hõbe. Vahe on praegu vaid 18 punkti Aab­ramsi kasuks.



«Art Raudval on kaks võistlust varuks, nii et nibin-nabin,» hoiab laupäevaste võistluste korraldaja, Tartu Kalevi Veemotoklubi juht Üllar Põvvat oma mehele pöialt.


Raudva ise on tagasihoidlikum: «Erko Aabramsi šansid muutusid paremaks, kuna kuuldavasti pole tema kõige suuremal konkurendil – Lembit Aaslav-Kaasikul – praegu paati. Aga eks näe. Motospordis võib kõike juhtuda.»



«Tahaks Anne kanali võistlusest Tartu veemoto visiitkaarti teha,» ütleb Põvvat. «Üha rohkem tuntakse osalemise vastu huvi. Nii Soomest, Lätist, Leedust kui Venemaalt. Kui ilm on ilus, saavad Tartu inimesed ilma rahata väga suure elamuse.»



Anne kanalil kihutab laupäeval ligi 60 veemotosportlast seitsmes võistlusklassis – JT-250, T-550, S-550, OSY-400, O, R, Isad & Pojad.



Viimati nimetatu on uudne klass. «Pärast põhivõistlust istuvad juunioriklassi sõitjate isad, vanaisad ja mehaanikud JT-250 paatidesse ja teevad ühe šõuvõistluse,» kirjeldab Põvvat, kes istub ka ise üle kümne aasta paati ja võistleb kaasa.



«Ei tea küll, kas selle kaaluga välja veab, aga me oleme kõik seal võrdsed suurte kõhtudega mehed,» muigab ta.



Võistlus tuleb Põvvati sõnul vägev. Eriti tihe saab konkurents olema juunioride klassis, kus oodatakse osalema ligi 20 võidusõitjat. «Nii vägevat juunioride võistlust ei ole varem Tartus olnud,» teab Põv­vat. Stardis on ka tartlasest värske EMi hõbe Hannes Haugasmägi.



Kõik võistlusklassid teevad kolm sõitu umbes 1200 meetri pikkusel kolme poiga rajal. Kõik sõidud lähevad arvesse.



Publikule paneb korraldaja südamale, et võistluste ajal keegi vette ei läheks. Isegi mitte jalgupidi. «Anne kanal on hästi jälgitav,» kirjeldab Põv-vat. «Keskelt näeb paatide kiirust sirgel, rajal on ka kaks kurvi, mida on põnev vaadata.»



Tartu meeste kõrge tase


Hoolimata kitsamatest majandusoludest on Tartu veemotosportlased suutnud endiselt kõrget taset hoida: mullusele viiele tippvõistluste medalile on tänavu kõrvale panna neli – Raudva MMi kuld ja EMi hõbe, Haugasmäe EMi hõbe ja Jüri Jõulu kestussõidu MMi hõbe.«Masu ajal – tehke järele!» ütleb Põvvat. 



Järgmine aasta tuleb Põv­vati sõnul klubile väga tõsine tööaasta. Uute paatide väljatöötamine käib. Juunioride paat saab valmis kahe nädala pärast, aga talvine töö on kolme klassi uued paadid. 



Homme Anne kanalil


Veemoto Tartu lahtised, ühtlasi Eesti meistrivõistlused


• 9–11 registreerimine, tehniline ülevaatus


• 9– 11.30 treeningsõidud


• 11.30 võistlejate koosolek


• 12 – u 16.30 stardid libiseva graafiku järgi


• 17 pidulik lõpetamine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles