Loovus kohtub Kalevi tänavas äriga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu loomemajanduskeskusele eraldatud 10 000 ruutmeetril on lisaks ühele korrastatud hoonele (Kalevi 13, pildil tagaplaanil) vabaõhugalerii, mille avamisel kaitses oma taiest «Erect» vihma eest Bruno Kadak.
Tartu loomemajanduskeskusele eraldatud 10 000 ruutmeetril on lisaks ühele korrastatud hoonele (Kalevi 13, pildil tagaplaanil) vabaõhugalerii, mille avamisel kaitses oma taiest «Erect» vihma eest Bruno Kadak. Foto: Margus Ansu

Mmmm... Mõnusalt šokolaadine ja pähkline.... Mmmm... Tartu loomemajanduskeskuse piduliku avamise puhul oli teisel korrusel tegutseva stiilistuudio Elushetked perenaine Margit Foht küpsetanud muffineid.


Kalevi 13 hoonesse oma tegevuse hoovõtuks ruumi sisustanud stiilistuudio pakub soovijatele abi stiilipidude, teemaürituste ja ruumikujunduse tegemiseks, müüb kunsti ja laenutab kostüüme.

Muffinitega oli keskuse avamisel hea huvilisi kostitada, kuid Margit Fohtil – tema oma retsept muide – on nendega seotud ka äriplaan. Nimelt saab kavakohaselt septembri lõpus tema muffineid ja muudki osta sealsamas Kalevi 13 ruumis nr 13 tegutsema hakkavast Kultuurikohvikust.

Pidulikul avamisel


Pidulikul avamisel oli tulevase kohviku saal ja selle esine trepikoda täidetud Tartu kultuuriasutuste esindajatest. Mõnigi neist oli loomemajanduskeskuse sünnile kaasa aidanud.

Lindi läbilõikamist asendas ühispildi maalimine. Vähem kui veerand tunniga valmis kultuuriminister Laine Jänese, Tartu linnapea Urmas Kruuse ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindaja Georg Poslawski pintslitõmmetest maal «Meie päike».

Maale ja teisteski tehnikates kunsti, mida saab seinale riputada, on loomemajanduskeskuses üsna palju. Nii näiteks on esimesel korrusel Loov galerii, kus praegu saab vaadata Jane Remmi, Piret Peili ja Kerti Alevi ühisnäitust «Mina olin siin».
Samast galeriist on võimalik ka kunsti kaasa osta.

Fuajee trepist üles mineja märkab seintel Meiu Mündi maale, mis on saanud näituseks koostöös Tartu Kunstnike Liiduga, mille eesotsas on skulptorist esimees Bruno Kadak.

Kopsakamad taiesed on aga leidnud koha vabaõhugaleriis Kalevi 13 hoone taga pargis, kus järgmisel aastal võib näha ka rajataguste kujurite loomingut.

Helge tulevik


Praegu Kalevi 13 tegutsema asunud Tartu loomemajanduskeskuse tulevikku aitavad pilku heita seminariruumis välja pandud eskiislahendused Kalevi 15 ja 17 hoonete renoveerimise kohta. Need on projekteerimisbüroos RTG teinud Jelena Beljajeva.

Loomemajanduskeskuse juhatuse liikme Raul Oreškini sõnul on remont kavandatud järgmisse aastasse.

Esimesed asukad
• Tartu loomemajanduskeskuses on praeguseks tegevust alustanud või alustamas multimeediaettevõte, müügigalerii, kaks fotostuudiot, stiilistuudio, klaasi- ja keraamikatöökoda ning veebidisaini, graafikat ja maalikunsti viljelevad loomeettevõtjad.
• Vabaõhugaleriis saab vaadata Ahti Seppeti, Anne Rudanovski, Tõnis Paberiti, Bruno Kadaku, Marika Kadaku ja Jevgeni Zolotko skulptuure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles