Lennuakadeemia võtab uue kursi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Tartu Lennuakadeemia rektor sai valitud juba 6. juulil, pani haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas (paremal) rektoritunnuse uuele rektorile Jaan Tammele kaela akadeemia eilsel avaaktusel Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis.
Kuigi Tartu Lennuakadeemia rektor sai valitud juba 6. juulil, pani haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas (paremal) rektoritunnuse uuele rektorile Jaan Tammele kaela akadeemia eilsel avaaktusel Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis. Foto: Sille Annuk

Eile rektori ametitunnuse, raske keti kaela saanuna sõnas Eesti Lennuakadeemia vastinaugu-reeritud rektor Jaan Tamm, et temale sümboliseerib rektoriketi raskus ühtlasi akadeemia rektori ametikohustuste kaalu.


Ametivandes lubas ametisse astunud rektor Jaan Tamm seista hea Eesti lennunduse ja lennundushariduse edendamise eest. Inauguratsioonikõnes tõi ta välja selge kava, mille alusel kavatseb hakata korraldama edasist tööd akadeemias.

«Me peame arvestama tänase väheneva õpilaste arvu juures ka sellega, et mõned meie õpilastest lähevad õppima välismaale, sealhulgas ka lennundust,» sedastas Tamm kooli rahvusvahelistumisest rääkides.

Olematu ameti õpetamine


Tamme sõnul on oluline, et Eestis pakutav lennundusharidus ei jääks maha mujal pakutavast. «Kui me oleme piisavalt edukad, siis võiksime tuua Eestisse noori ka lennundusharidust omandama.»

Teise olulise aspektina tõi vastne rektor lisaks tavapärase riikliku koolitustellimuse täitmisele välja ka lisateenuste pakkumise ehk näiteks täienduskoolituse. Lisaks peab uus rektor oluliseks tugeva suhtlusvõrgustiku arendamist lennunduse ja lennundushariduse sihtrühmade vahel. Seda nii riiklikul kui eraettevõtjate tasandil.

Vastne rektor tõi näiteks, et USA haridusministeeriumi andmetel polnud 2010. aasta kümmet kõige nõutumat elukutset 2004. aastal veel olemaski.

«See tähendab, et me valmistame ette tudengeid elukutseteks, mida veel polegi olemas, kasutama tehnoloogiaid, mida veel pole leiutatud, ning lahendama probleeme, mida me veel ei teagi olemas olevat,» võttis Tamm kokku väljakutse lennuakadeemia õppekorraldusele.

Uue tehnilise info hulk kahekordistub iga kahe aastaga, rääkis Tamm, tuues sinna juurde näite, et seega õpetatakse lennuakadeemias ametit, mis nõuab pidevat enesetäiendamist.

«Pool esimesel õpinguaastal omandatust osutub vananenuks juba kolmandal õpinguaastal – kas me suudame selliste muutustega sammu pidada, kui me kasutame selliseid traditsioonilisi meetodeid?» ütles Tamm.

Tartu medal


Lisaks uue rektori inauguratsioonile andis Tartu linnapea Urmas Kruuse lennuakadeemia endisele rektorile Villu Mikitale pikaajalise põhjapaneva töö eest üle Tartu medali.
Samuti tõsteti esile Mikita head tööd, mille tulemusena kerkib õige pea Ülenurme väljale akadeemia esimene oma õppehoone.

Professor Mikita avaldas ametist lahkumisel heameelt, et tema 16 ametiaasta jooksul pole juhtunud ühtki lennuõnnetust, mis oleks kaasa toonud inimohvreid.

Tartu Lennualadeemia
• Asutati 1993. aastal lennukolledži nime all.
• Kooli algusest eilseni täitis rektori ametikohta Villu Mikita.
• Eesti Lennuakadeemia nime kannab kool 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles