Kirjanduslik helilooja tuli festivalile Berliinist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küsimustele vastab Jüri Reinvere, kes esines festivalil Jaani kirikus ettekandega ja kelle multimediaalne tantsuetendus tuli sealsamas esitusele esimest korda Eestis.

Milleks on tarvis noorte heliloojate festivali?

Noored heliloojad vajavad erilist tähelepanu. Neile on vajalik igasugune kooskäimine ja koosolemine, sest helilooja töö on kõige üksildasem töö maailmas. Sa istud aasta otsa oma laua taga, ei näe mitte kedagi ja siis sul on kolm proovi, ja siis lähed koju, et kogu järgnev aasta jälle istuda ja kirjutada.

Sellise isolatsiooniga ei saa helilooja hakkama, kui ta noorest peast ei ole saanud õpetust tulevaste probleemide kohta.

Kuidas te kirjutasite oma multimediaalse tantsuetenduse «Luft-Wasser-Erde-Feuer-Luft», elektroonilise kompositsiooni «Liivi itk» ja kammerpala «Loodekaar»?

«Luft-Wasser...» ja «Liivi itk» on peaaegu õdeteosed.

Pärast «Loodekaart» oli mul selline periood, kus ma elasin esimest korda Berliinis ja töötasin esimest korda koos koreograaf Michaela Fünfhauseniga, kellega koos valmis ka «Luft-Wasser...». See oli murranguline aeg. Ma ei tahtnud enam kirjutada nii nagu «Loodekaart», ja ma hakkasin kirjutama raadio-ooperit «Vastaskallas».

Tol ajal uurisin ka soome-ugri rahvaste muusikat ja eriti itku. Ja nii valminud «Liivi itk», mis on tegelikult rekonstruktsioon, sest ei ole ülestähendusi liivlaste itkukommetest, kuigi rudimente nende folklooris itkudest siiski leidub, põhineb «Vastaskalda» ainele.

«Vastaskallas» ja «Luft-Wasser...» on õdeteosed. Ka «Luft-Wasseris...» on itk, autentne karjala itk.

Kui kaua juba olete Berliinis elanud?

Berliinis olen elanud vahelduva eduga alates 2001. aastast, läinud ja tagasi tulnud, läinud ja tagasi tulnud. Praeguse seisuga olen seal vabakunstnik.

Ühtlasi teete sealt kaastööd eesti erinevatele meediaväljaannetele, ka raadiole?

Jah, tänapäeval ei ole see üldse raske.

Raadio oli selline koht, kus ma hakkasin muusikat ja kirjandust ühendama. Tänu raadiotööle võiksin ennast tituleerida väga kirjanduslikuks heliloojaks.

Jüri Reinvere loomingust

• Eesti noorte heliloojate festivalil Tartu Jaani kirikus tuli laupäeval Eesti esiettekandele Jüri Reinvere multimediaalne tantsuetendus «Luft-Wasser-Erde-Feuer-Luft».

• Tänavu mai algul tuli Reinvere elektrooniline kompositsioon «Liivi itk» kümne parema hulka Pariisis rahvusvahelisel heliloojate rostrumil. Rost-rum on konkurss, kus seekord osales 30 riigi raadiojaama helilindistustega uuest muusikast.

• Reinvere «Loodekaar» kuulutati 2000. aasta rostrumil parimaks noore autori teoseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles