Suitsuandurid pääsevad uksest uksele kontrollist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur
Suitsuandur Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Eelmisest nädalast hakkas päästekeskus Virumaal kontrollima suitsuandureid. Kas sarnaseid kontrollretki hakatakse tegema ka Tartumaal? Vastab Lõuna-Eesti Päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Viljar Schmidt.


Sellised kontrollid käivad juba 1. juulist, mil suitsuandur muutus kohustuslikuks.


Juuli aruannete järgi oleme suitsuandurit kontrollinud 173 elamispinnal Lõuna-Eesti kuues maakonnas, Tartumaa kohta eraldi andmeid pole. Sealhulgas on nii korteriühistud kui uusehitised.



Kui uued elamud on valmis saanud ja neile kasutusluba taotletakse, kontrollib meie ametnik üle, kas suitsuandurid on olemas.



Kuidas näeb välja suitsuanduri olemasolu kontroll vanemates hoonetes?


Ukselt uksele kontrolli, mida on lubanud teha Põhja- ja Ida-Eesti Päästekeskus, meie põhimõtteliselt ette ei näe. Me ei tegele kontrollimisega kampaania korras.



Juuli aruannete järgi oleme suitsuandurit kontrollinud 173 elamispinnal Lõuna-Eesti kuues maakonnas.



Meil on tööplaanid, näiteks III kvartali plaanis on üle sadakonna korteriühistu, kus tuleohutusbüroo inspektorid kontrollivad nii üldkasutatavate pindade tuleohutust kui ka vestlevad teatud arvu korterielanikega andurite olemasolust.



Meile laekub viimasel ajal palju kaebusi korterite kohta, kus pole näiteks kütteseade korras, sel juhul on meil põhjus korterisse sisenemiseks. Peab olema kahtlus, niisama kodudesse sisse ei minda, sest nii pikk menetlus ühe anduri kontrollimiseks on liiga koormav maksumaksjale.



Millistele Tartu(maa) piirkondadele pööratakse esmajärjekorras tähelepanu?


Selliseid piirkondi on raske välja tuua, sest kui me vaatame tulekahjudes hukkunuid, on peamiseks põhjuseks suitsetamine. Siin liigub skaala näiteks Annelinnast Karlova puumajadeni välja.



Üks korteriliik, mida me kindlasti kontrollime, on sotsiaalkorterid.



Millised on karistused suitsuanduri puudumise korral?


Suitsuanduri puudumine on tuleohutusnõude rikkumine, mille eest on ette nähtud väärteokaristus. Väärteomenetlust alustatakse siis, kui ametnik peab seda õigustatuks.



Kui suitsuandurit ei ole, kas trahv on siis kindlustatud?


Sellega on täpselt samamoodi nagu liikluses kiiruse ületamisel. Teatud juhul teeb politseinik teile viimase hoiatuse, teinekord järgneb sellele ka juba rahaline karistus. Maksimum on kuni 300 trahviühikut, aga see pole selle rikkumise puhul reaalne.



Kui paljud on juba trahvi saanud?


Juulis Lõuna-Eestis kontrollitud 173 elamispinna hulgast avastasime 23 korterit, kus suitsuandur oli valesti paigaldatud, näiteks oli pandud kapi otsa, või puudus üldse. Kõigil juhtudel piirdus ametnik suulise hoiatusega.



Raske öelda, mis hetkest hakkame trahve tegema. Oleneb kaasusest, aga võib vabalt olla, et juba homme kontrollib ametnik mõnda korterit, selgub, et tuleb alustada väärteomenetlus ja teha trahvi. See oleneb üldisest tuleohutusest.



Kui suitsuanduri puudumise tõttu on tekkinud tulekahju ja kõrvalkorterid on ohtu seatud, siis saab kindlasti trahvi. Siis võib trahvi üks osa olla ka tulekahju põhjustamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles