Lugeja kiri: kuidas me Küüni tänava maju päästsime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Info (Romeo Metsalliku sõnul, TPM 05.08.), et 1944. a hoonestusjoon Küüni tänaval olnud umbes praeguse pärnade rivi all, pole eriti usutav. Tartu lahingu ajal 1944. a augustis-septembris kustutasin nimelt sageli Ülikooli ja Küüni tänava maju, mis kippusid tihti süttima.


Küüni tänava jõepoolse serva maju püüdsin kustutada nii, et seisin ise mõne Toome-poolse serva maja katusel ja juhtisin (Wehr­mach­tilt soomuseks saadud) käsihüdropuldi joa otse üle Küüni tänava parajasti põlema hakanud maja katusele. Sain seda teha vaid seetõttu, et tänav oli piisavalt kitsas (ilmselt mitte üle kümne meetri).



Paraku ei õnnestunud Küüni tänava maju siiski tulesurmast päästa tegutsejate vähesuse ja lahingu pika kestuse tõttu. Esialgu põlesid ära Küüni tänava jõepoolsed majad, hiljem ka tänava vastaskülg, mis pärast sõda taastati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles