Tartu observatoorium kasvab

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv.
Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv. Foto: Margus Ansu.

Tõraveres asuv Tartu observatoorium saab euroraha toel juurdeehitise, selle ehitus hakkab pihta tuleva aasta suvel.





«Meie juurdeehitis on viimaste aastate üks suurimaid ettevõtmisi Eesti teaduses,» ütles Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv.



Juurdeehitis on kavandatud observatooriumi 1963. aastal valminud peahoone külge.


«Tahame teha peahoone saali otsa lisaosa,» selgitas Leedjärv. «Sinna tulevad laborid, mis meil seni puuduvad, ning nüüdisaegne seminariruum.»



Uued ruumid on vajalikud nii Tartu observatooriumi töötajatele kui ka seal õppimas käivatele Tartu Ülikooli tudengitele. Juurdeehitis lisab observatooriumi ligi 2200-ruutmeetrisele peahoonele laias laastus kolmandiku ehk ligi 700 ruutmeetrit.


Lisaks juurdeehitamisele rekonstrueeritakse ka observatooriumi peahoone.



«Põhjalikku remonti on meil selles hoones ammu tarvis,» märkis Laurits Leedjärv. «Selles majas pole korralikku ventilatsiooni, osas ruumides on sellepärast suvel väga raske töötada. Ka küttesüsteem on ajast ja arust ning kogu hoone vajab soojustamist.»



Praegu valmistatakse ette riigihanget observatooriumi juurdeehitise projekteerija leidmiseks.



Projekt valmib selle aasta lõpus või uue aasta alguses, ehitamine algab tuleva aasta kevadel.



Tartu observatoorium on üks üheteistkümnest teadusasutusest, mis saab juurdeehitise tegemiseks ja oma peahoone rekonstrueerimiseks toetust Euroopa regionaalarengu fondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles