Abielupaar pääses seenesurmast

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punakas narmasnutt
Punakas narmasnutt Foto: Pm

Veel mitu nädalat võib seeneriigis leida surmavalt mürgist punakat narmasnutti, mida söögiseente pähe praadinud mees ja naine tänu kiirele arstiabile eluga pääsesid.







Aastakümnete pikkuse kogemusega mükoloog Kuulo Kalamehe sõnul on temale kogu Eestis nüüd teada kolm juhtu, kui inimene on punaka narmasnuti ohvriks langenud. Õnneks pääsesid ka eelmistel kordadel mürgistuseohvrid eluga.



Rannus elav abielupaar läks kohalikku parki, et korjata linnašampinjone, mida nad on sealt ennegi noppinud, korjasid aga kogemata mürgist narmasnutti. Tehtud mürgitoitu sõid nad ise, pere kaks väikest last seda ei proovinud.



Söömisest läks mööda 30-40 minutit, kui mõlemal järsku väga halb hakkas. Oma nime mitte avaldada soovinud mees ja naine rääkisid, et kõigepealt tabas neid peavalu. «Seejärel hakkas meeletu higistamine ja nägemine muutus väga hägusaks,» lausus naine.



Nagu naine rääkis, tegeles kiirabi nendega kodus paar tundi: nad pidid jupikaupa ära jooma 12 liitrit leiget vett ja pidevalt oksendama, et neelatud mürgist lahti saada. Haiglas pandi nad tilgutite alla.



Naine lisas, et õhtul enne seitset alanud mürgistus pöördus paremale enesetundele öösel kella kolme paiku. Hommikul lubasid arstid nad koju.



Kuulo Kalamees ütles, et punakas narmasnutt põhjustab muskariinimürgistust, millele on ainukesena seenemürgistuse puhul ka vastumürk: atropiin. Muskariini surmav doos on 0,3–0,5 grammi, mida sisaldab endas üks keskmist kasvu umbes 50 grammi kaaluv punaka narmasnuti paks lihakas viljakeha.



Kalamees nentis, et kiirelt tegutsedes aitab seenemürgistusest pääseda oksendamine, kuid igal juhul tuleb võimalikult ruttu kutsuda ka kiirabi: «Kindlasti on see tundide küsimus. Näiteks surmavalt mürgise valge kärbseseene peiteaeg võib olla üks kuni kaks ööpäeva ja siis on juba hilja. Punaka narmasnuti mürgistuse tunnused avalduvad enamasti 15–30 minuti jooksul.»



Punakas narmasnutt


• Punakas narmasnutt on surmavalt mürgine seen, mis kasvab tavaliselt jaanipäevast juuli keskpaigani enamasti parkides pärnade all.


• Seent võib segi ajada söödava kevad-võluheiniku ja noorena ka valge pilvikuga. Nüüd lisandus eksimus šampinjoniga.


Allikas: Kuulo Kalamees


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles