Inimgeograaf Kadri Leetmaa: näen lahenduses reaalsustaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Leetmaa
Kadri Leetmaa Foto: -/SCANPIX

Kesklinna üldplaneeringu koostamise algatamine oli praeguse linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni tähtsaim saavutus. Tõstatasime vajaduse selleks 2010. aasta kevadel.

Praegune eskiislahendus on esimene tänapäevast Tartu kesklinna tervikuna läbimõtlev lahendus. Sellel planeeringul oli hea ajastus. Samalaadsed arutelud viis aastat varem oleks sisaldanud mitu korda hullumeelsemaid ideid. Samuti olid linnaäärsed arendused loonud konsensuse, et tarvis on tugevamat kesklinna.

Mina näen praeguses eskiislahenduses reaalsustaju. Ei saa minna kehtivate detailplaneeringute kallale, mille taga seisab keerulise planeeringuprotsessi lõpuni viinud arendaja. Planeering annab aga signaalid investoritele, millise kesklinnaga peaks nende tulevased tegevused haakuma.

Need signaalid kannavad juba vilja. Tartu vana kaubamaja planeeritakse arhitektuurivõistluse kaudu. Käimas on Emajõe ärikeskuse ja bussijaama ümbruse arhitektuurne ideevõistlus. Ka arendajad on mõistmas, et lisaks oma poele ehitavad nad Tartu väravat ja ühelegi arendusele ei tule kasuks konflikt kogukonnaga.

Praegusest paremat haakuvust oleks oodanud kõrgkoolidega. Krundi tasandil kauplemise asemel võiks sõnastada, milline võiks olla kogu Euroopas tuntud ülikoolilinna avalik ruum.

Selles planeeringus on juba olemas «planeeringu mõte», mitte üksnes üht või teist värvi laigud kaardil. Näiteks defineeritakse mõistet «avalik linnaruum»; öeldakse välja, millisena soovitakse näha Emajõe kaldaalasid; sätestatakse, et suuremad bürooarendused väljaspool kesklinna vajavad sotsiaalsete mõjude hindamist.

Praegune planeerimisprotsess näitas ka, et linnavalitsus peab olulisemate planeeringute koordineerimisega ise toime tulema, mitte andma seda üle odavama pakkumisega välja tulevatele konsultatsioonifirmadele.

Tartu linn peab oma planeerimismeeskonda tugevdama, sest uued tähtsad ruumilised otsused, mis mõjutavad ka kesklinna, on ees. Näiteks linnakeskuse sidumine Maarjamõisa linnaku ja areneva Raadi piirkonnaga.


* Kadri Leetmaa kuulub Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles