Intsu talul tuli tomatisaak tasuta ära jagada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaal Kõlleste vallas asuva Intsu talu peremees Voldemar Kamenik.
Põlvamaal Kõlleste vallas asuva Intsu talu peremees Voldemar Kamenik. Foto: Sille Annuk

Põlvamaal Intsu talus lihatomateid kasvatav Voldemar Kamenik on viimastel päevadel jaganud tasuta ära tonnide viisi oma kasvuhoonetes valminud punaseid vilju, sest kaubanduskettide huvi on leige, kodumaine toodang aga kaua ei säili.

«Ei jäänud muud üle,» tõdes Kamenik, kes viis üleeile Tallinnasse Toidupanka ligikaudu neli tonni tomateid ja jagas täna Tartu turu peal laiali enam kui kolm tonni vilju. Seni umbes nelja protsenti Eesti tomatiturust enda käes hoidnud talu on viimasel ajal hakanud turuosa kaotama, sest suuremad kaubandusketid eelistavad välismaist tomatit. «Kliendid küll kurdavad, et ei maitse ja tomat on kivikõva aga kaupmehe jaoks on mugav, kui neid võib lausa loopida,» kurtis Kamenik.

Väiksemate poodide ja turgudega tomatikasvatajal probleeme polevat, kuid suuremad ketid suruvad hinda muudkui allapoole ja lõpuks loobuvad tellimustest sootuks. Viimati müüs Kamenik suurt lihatomatit ühele kaupluseketile hinnaga 40 senti kilo.

Firma on pöördunud ka suuremate konservitehaste poole, kuid nemadki pole kodumaisest tomatist huvitatud, kinnitas Kamenik. «Küsisin, et millest te ketšupit teete? Seepeale vastati, et ei kommenteeri.»

Ilmselt tuleb talul nüüd tootmises midagi ümber korraldada, tõdes mees. Praegu kasvatab ta tomatit kasvuhoonetes, mis võtavad enda alla hektari suuruse ala. Aastas saab küpseks 470 tonni tomateid ehk iga ruutmeeter toodab 47 kilogrammi.

«Vähemalt sai rahvale rõõmu valmistada,» sõnas Kamenik tomatite tasuta jagamist kommenteerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles