ERMi uue maja ehitajatel läheneb esimene tähtaeg

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadile kerkiv Eesti Rahva Muuseumi maja võtab enda alla ligi 22 000 ruutmeetrit, mis tähendab, et kaugusest paistvatest sinistest soojakutest on hoone teise otsani pool kilomeetrit. Pildi keskel olev süvend on tiik, millele tuleb hoonet ühendav sild.
Raadile kerkiv Eesti Rahva Muuseumi maja võtab enda alla ligi 22 000 ruutmeetrit, mis tähendab, et kaugusest paistvatest sinistest soojakutest on hoone teise otsani pool kilomeetrit. Pildi keskel olev süvend on tiik, millele tuleb hoonet ühendav sild. Foto: Margus Ansu

Veidi enam kui viis kuud tagasi oli Raadil Eesti Rahva Muuseumi tulevase peahoone asemel vaid hiiglaslik auk. Nüüd võib naljaga pooleks öelda, et ehitajad on augu betooni täis valanud – lõppemas on vundamendi tegemine.

«Kõik läheb hästi, töö käib,» iseloomustas Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue peamaja ehitusjärge hoone omanikfirma Riigi Kinnisvara ASi ERMi projektidirektor Peeter Mauer. «Objekt on suur, muresid jätkub, aga kõik on lahendatav. Augusti lõpuks, septembri alguseks peab vundament valmis olema.»

«Tööd on graafikus, iga päev on siin ametis ligi sada meest,» kinnitas ka ERMi peahoone ehitusel omanikujärelevalvet tegev Riigi Kinnisvara ASi töötaja Raigo Kalamees.

Seinad kerkivad

Ehitusjärg on sealmaal, et reedel oli ligi 22 000-ruutmeetrise hoone rostvärgist ehk vaiadel vundamendist lõviosa, laias laastus 95 protsenti tehtud. «Mõned tehnilised asjad on hoone teises otsas veel teha,» selgitas Raigo Kalamees.

Seega võib öelda, et «huvitavate» leidude aeg on sel endisel nõukogude sõjalennuväljal asuval objektil läbi, lisas kõrvalt ERMi peahoonet ehitava OÜ Fund Ehitus objektijuht Kaido Zettur.

Päästjate pommirühm käis ehitustandril kaevetööde ajal lagedale tulnud leidude pärast kaks korda. Esimene kord viis pommirühm aprilli alguses objektilt minema oma poole meetri pikkuse mürsu ja teine kord pardakuulipilduja juurde kuulunud kraami.

Hoone esimeses otsas, peasissekäigust paremal on aga püsti kõrged seinaraketised ja  veidi seina on juba valatud. Reedel töötasid ehitajad esimest päeva keldrikorruse laeraketise ehituse kallal.

«Pidulikult paika pandud nurgakivi siit enam üles ei leia,» märkis Raigo Kalamees. Muide, nurgakivi on peasissepääsu keskel paksu betooni all.

Kolm aastat veel

Betooni kulub sellele hoonele veel kümnete tonnide kaupa üsna kaua: kui ametlikult tänavu 11. märtsil ERMi peahoone ehitamist alustanud Fund Ehitus saab 11. septembriks valmis vundamendi, läheb täie hooga lahti karbi ehitus.

Graafiku järgi on muuseumi peamajal 2014. aasta oktoobris-novembris seinad püsti, katus peal, aknad-uksed ees ja algavad siseviimistlustööd. 2015. aasta detsembris annavad ehitajad ERMile uhiuue peahoone üle.

Maja ümber on siis korralikud teed ja parklad ning ka haljastustöö on tehtud.

Hoones algab 33 854 ruutmeetri sisustamine. Näituste ala võtab enda alla 6300, avalik ala 6400, restoran-kohvik 1000, muuseumi pood 300, bürooruumid 1400, laborid ja tööruumid 2100, hoidlad 7500 ja tehnilised ruumid 7580 ruutmeetrit.

Kui kõik läheb kava järgi, siis avatakse hoone külastajatele 2016. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles