Lapsed seiklevad õpitubades

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseumi lastelaagris «Päri julgesti!» osalevad Karl Arthur Kade (vasakult), Mihkel Avvald, Rasmus Kosk ja Albert Tikka (esiplaanil) haarasid Lutsu majamuuseumis härjal kohe sarvist ning hakkasid vilunult kroketit mängima. Lutsu majamuuseumi kuraator Liivi Rosenvald jälgis kõrvalt reeglitest kinni pidamist.
Tartu linnamuuseumi lastelaagris «Päri julgesti!» osalevad Karl Arthur Kade (vasakult), Mihkel Avvald, Rasmus Kosk ja Albert Tikka (esiplaanil) haarasid Lutsu majamuuseumis härjal kohe sarvist ning hakkasid vilunult kroketit mängima. Lutsu majamuuseumi kuraator Liivi Rosenvald jälgis kõrvalt reeglitest kinni pidamist. Foto: Anni Nöps

Puutetundlike telefonide ja arvutitega üles kasvavad lapsed on siiski täiesti tavalised lapsed, kes ronivad puu otsa ning õpivad lennult selgeks vana seltskonnamängu kroketi. Uus põlvkond saab nende vanade asjadega tegeleda muuseumis.

«Mulle meeldib siin kõige rohkem kroket,» teatas Tartu linnamuuseumi korraldatavas laagris «Päri julgesti!» osalev Tamme gümnaasiumi peagi 4. klassi poiss Albert Tikka, kes valmistus Lutsu majamuuseumi aias kroketiturniiriks.

«Näitering oli vahva,» lisas kommertsgümnaasiumi 4. klassi minev Karl Arthur Kade. «Mul oli kõige hullem osa – elevant. Õnneks lühike osa.»

«Lõuna oli päris hea, näitering oli lahe, laulukoor oli … ee kah lahe,» võttis Albert Tikka laagri esimesed paar päeva kokku. «Ei tunne nagu millestki puudust, nii lahe on.»

Kuidas tüli lahendada?

Tartu linnamuuseumi sel nädalal esimest korda korraldatavas laagris «Päri julgesti!» osaleb kaheksa poissi ja üheksa tüdrukut, kellel vanust 9–12 aastat.

«Igav nendega ei hakka,» ütles Tartu linnamuuseumi kuraator-programmijuht Kaari Siemer. «Lapsed sukelduvad igasse õpituppa nagu uude seiklusse.»

Esimene päev möödus laulupeomuuseumis, kus harjutati koorilaulu ja tehti tutvust näitekunstiga. Loosiga osad saanud laagrilised lavastasid Aafrika muinasjutu loomadele sabade saamisest. «See oli põnev lavastus,» märkis Kaari Siemer. «Oli üllatav vaadata, kuidas mõni muidu tagasihoidlik laps lõi laval särama.»

Teisipäeva alustasid laagrilised kirjanik Oskar Lutsu majamuuseumis koolitunniga «Seda rehkendust ei tohi sa Imelikule näidata». Rehkendada lastel ei tulnud, küll aga pidid nad välja mõtlema, kuidas lahendada Arno ja Imeliku vahel puhkenud tüli, mille põhjustas mõlemale noormehele meeldinud Teele.

Laagrilised pakkusid välja nii lühikest viisakat leppimist kui ka meestevahelist klaarimist. Näiteks Arnoks kehastunud katoliku koolis septembrist 5. klassis õppiv Rasmus Kosk nõudis Imelikult konkreetselt aru: «Teele oli minu oma, miks sa ta ära võtsid?»

«Tahtsin ja võtsin,» kostis Imelikku mänginud Romiver Piibar.

«Ära enam nii tee,» ütles Arno selle peale üsna ähvardaval toonil ning Imelik vastaski lühidalt: «Okei!»

Fotojaht ja väljasõidud

Kolmapäeva veetsid laagrilised linnakodaniku maja hoovis kasvavaid ürte tundma õppides ja fotojahti pidades. Fotojahiks said lapsed vanad fotod, mille järgi pidid nad kesklinna kandis üles leidma tänini püsivaid hooneid ja kohti.

Eile uuriti linnamuuseumi peamajas Tartu ajalugu. Pärast seda tegid kostümeeritud laagrilised seal endast vanade fotode järgi pilte ja käisid lodjaga sõitmas. Täna hommikul tutvuvad nad KGB kongide muuseumis inimeste keeruliste elusaatustega Teise maailmasõja aastatel. Pärastlõunal on laagrilised Elistvere loomapargis ja Jääaja keskuses.

Tartu linn toetas laagri korraldamist 300 euroga, iga osaleja lisas sellele 20 eurot.

Kas teate?

Pärida võib julgesti

• Tartu linnamuuseum korraldab 12.–16. augustini lastelaagri «Päri julgesti!», kus 10–12-aastastele tüdrukutele ja poistele tutvustatakse Tartut ja pärimust huvitavates õpitubades laulupeomuuseumis, linnakodaniku majas, linnamuuseumi peamajas, Lutsu majamuuseumis ja KGB kongide muuseumis.

Allikas: Tartu linnamuuseum

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles