Invaliid võitleb tasuta parkimise õiguse eest

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumispuudega Ahto Laur vana kaubamaja taga Europargi parklas.
Liikumispuudega Ahto Laur vana kaubamaja taga Europargi parklas. Foto: Kristjan Teedema

Liikumispuudega tartlane Ahto Laur on kevadest saadik võidelnud selle eest, et puudega sõidukijuhil oleks tasuta parkimise õigus ka eraparklates või vähemalt tehtaks selgelt mõistetavaks, et sellist õigust neil pole.

Laurile algas see lugu kevadel, kui ta sai Tartus vana kaubamaja taga Europargi parklas parkides trahvi. Laur oli plaaninud minna Soola tänava ääres asuvasse panka.

Ta oli elanud teadmises, et liiklusseadus annab liikumispuudega juhile ja liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki juhile vastava parkimiskaardi alusel avalikes tasulistes parklates tasuta parkimise õiguse.

Aga võta näpust. Parkinud auto invakohana märgitud alale, sai ta trahvi ometigi.
Nüüd on ta nõudnud aru Europargi inimestelt ja Tartu linnavõimudelt, küsimus on jõudnud arupärimisena Tartu volikogusse, aga Laur on saanud teada, et eraparklates tasuta parkimise õigus ei kehti, need ei liigitu avalikeks parklateks. Erandeid siiski on, näiteks TÜ Kliinikumi parklad, kus parkimist korraldab Europark.

Laur peab eksitavaks ja häirivaks, et invasõidukitele on parkimiskohad tähistatud, ja leiab, et tuleks ka selgelt öelda, et seal parkimine on tasu eest.

Linnavalitsus vastas kevadel volikogus ja kirja teel Laurile, et eramaal asuva parkla kasutustingimused on maaomaniku ja parkimise korraldaja kokkuleppe küsimus, linn ei saa selles kaasa rääkida.

Europargi arendusjuht Lauri Kasper ütles, et tihtilugu on maaomanikuga tehtud kasutusleping ja omanik annab tingimused. Seega Europark on vaid teenuse vahendaja.

Kasper möönis, et invasõidukitele tähistatud koht eraparklates ei anna tasuta parkimise õigust, need on suurtel parkimisaladel märgitud ärihoonete uste lähedale, et invaliididel oleks eelis.

Europargi tegevjuht Karol Kovanen ütles, et invasõidukijuhtidele ei tehta esimesel eksimiskorral trahvi, vaid juhitakse nende tähelepanu eksimusele. Kovanen ütles, et õigushariduseta inimesel võib ka olla raske aru saada, mis vahe on avalikel ja eraparklatel.

Laur, kes kohtumisel lehetöötajatega seisis auto kõrval püsti ja ka kõndis ilma abivahenditeta, ütles, et tegelikult on tal liigesehaiguse tõttu määratud keskmine puue. Käia ta saab, kuid see teeb valu ja ta väsib kiiresti.

Laur möönis, et muidugi saaks ta autoga minna ka mõnda teise pangakontorisse, kus parkimine on tasuta, kuid see ei kaota probleemi.

Kasper aga ütles, et invaparkimise probleemi võiks vaadata ka teise nurga alt – invalube antakse paiguti liiga kergekäeliselt. Invaliidile kehtivaid soodustusi kasutavad ka need juhid, kes on vormistanud end invaliidi hooldajaks, ent invaliidi sõidutavad heal juhul korra kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles