SA Teeme Ära: Raadil paiknev prügi ei kuulu meile

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi Raadi lennuväljal.
Prügi Raadi lennuväljal. Foto: Margus Ansu / Postimees

Sihtasutus Teeme Ära teatas, et täna ajakirjanduses levinud info, justkui koosneks Raadi lennuväljal asuv prügi Teeme Ära talgute korras kogutud jäätmetest, mille likvideerimine läheb riigile maksma 580 000 eurot, ei vasta tõele.

«Tänased uudised tegid paljudele tublidele inimestele väga haiget. Kinnitan taas kord – Raadi prügi kuulus tegelikult pankrotistunud firmale Utileek, mitte Teeme Ära liikumisele,» ütles sihtasutuse juht Eva Truuverk.

«Selle prügi korrektse käitlemise eest on Utileegile lepingu alusel makstud 2008. aastal ja täpselt nagu iga heauskne inimene, kellele prügifirma pakub teenust, ei olnud ka meil põhjust uskuda, et firma ei ole võimeline teenust osutama,» selgitas ta.

«Raadil olevast jäätmetest moodustab talgute korras kogutud prügi hinnanguliselt vaid 10 protsenti, seega ei vasta ka tõele, et ainult talgupäeva korras kogutud prügi äraviimine maksaks 580 000 eurot. Umbes sama palju maksis 2008. aastal kogu Eesti puhtaks koristamine, selle hulgas ka kogu aktsiooni ettevalmistamine alates reklaamist kuni Utileegile makstud lepingutasudeni. Enamik Raadi prügist on sinna kogutud ja kuhjunud aastate jooksul ja on pärit mujalt,» rääkis Truuverk.

Ta jätkas, et kuna Utileek läks pankrotti, ei täitnud firma endale võetud kohustusim, hiljem aga algas pankrotimenetlus ja kõik Utileegi varad, sealhulgas ka prügi, olid pankrotihalduri käsutuses. «Ei Tartu vald ega ka Teeme Ära ei saanud jäätmetega kahjuks midagi peale hakata, sest selleks puudus meil igasugune seaduslik võimalus,» ütles Truuverk.

Tema sõnul on Teeme Ära eestvedajad ja vabatahtlikud haavunud ja häiritud ega pea end mitte mingil juhul süüdlasteks selles, et prügi endiselt Raadil on. «Teeme Ära ei ole prügikäitlusfirma ja meil ei ole õigust ega kohustust prügi käidelda – selleks on spetsiaalsed litsentseeritud firmad ning talgu korras koristamist ja prügiga seotud ettevõtlust peaks selgelt eristama,» ütles Truuverk.

Tema väitel ei vasta tõele ka varem ajakirjanduses avaldatud info, justkui oleks Raadil põlenud rehvid samuti Teeme Ära talgute korras kogutud, kuna Raadile pole talgupäevade korras kogutud rehve kunagi ladestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles