Soojadel õhtutel õhkub raeplatsist armastust

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema­

Kui on vähegi ilusat ilma, ei pea tARTuFFi korraldajad kartma publikuvähesuse üle, nagu on tõestanud juba kaheksandat korda raeplatsil peetava armastusfilmide nädala kaks esimest õhtut.

tARTuFFi kunstiline juht Kaarel Kuurmaa rääkis, et esimesel õhtul loeti platsil kokku umbes 2600 inimest ning neist veel ligikaudu pooled jäid vaatama hilisemat filmi, kolm tundi kestnud Bollywoodi teost «Seni, kuni elan».


Tema sõnul olenebki vaatajate hulk peaasjalikult ikkagi ilmast ning seejärel filmi headusest. Inimesed ei väsi nädala jooksul ära ning näiteks nädalavahetuse õhtutel ei ole vaatajaid rohkem kui esmaspäeval-teisipäeval.

Tänavusse programmi on juba tehtud ka üks muudatus. Kuna esmaspäeval kõige esimesena raeplatsil näidatud filmil «Final cut: daamid ja härrad» sõi projektor teksti heli peaaegu täiesti ära, otsustati seda uuesti näidata neljapäeva öösel kell 2. Kui muidugi ilusat ilma on.

Kuna film on kokku lõigatud sadadest filmidest, arvasid paljud, et nii peabki olema, ja ei teinud sellest probleemi. «Aga see tekst on ka tegelikult vaimukas ja me ise teame, et seda saab palju paremini vaadata,» sõnas Kuurmaa.

Ta rääkis, et kuigi digitaalsele filmile üleminek on parandanud nii pildi- kui helikvaliteeti ja igasuguseid viperusi tuleb viimastel aastatel ette vähem kui varem, juhtub ikka asju, millega varasemaid kogemusi ei ole. «Tegelikult tuleb ju vabas õhus luua täiesti nullist kinosaal,» tõi korraldaja välja.

Esimestel aastatel oli festival alles septembri alguses ja mõeldud rohkem tudengitele, korraldajatele aga sai selgeks, et huviliste ring on palju laiem. «Korraga on siin väga kirev seltskond, täiesti seinast seina, ja me proovime valida filme nii, et oleks kõigile midagi, nii vanemale inimesele kui noortele,» rääkis Kuurmaa.

Festivalil veel linastuvatest filmidest soovitas ta võimaluse korral kindlasti vaatama tulla Dustin Hoffmani režissööridebüüti «Kvartett» täna õhtul kell 22 ning homset Poola režissööri Malgoka Szumowska filmi «... nimel».

Vahetult enne viimati mainitud filmi, kell 21.30, saab kohtuda ka selle peaosalise Andrzej Chyraga, kellega räägitakse filmist, näitlejatööst ja Poola filmitööstusest üldisemalt.

Tartu armastusfilmide festival kestab laupäeva, 10. augustini. Peale Raekoja platsil näidatavate filmide on kinos Ekraan ka dokumentaalfilmide programm ning infotelgis Justfilmi töötoad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles