Pilliga kirjanikud löövad laulu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutsu raamatukogu ja festivali Prima Vista koostöös valminud CD «Lutsuvad kivid. Kirjanikud muusikas» pakub kuulata 20 laulu. Nende tekstid on plaadiümbrise vahele lisatud vihikus.
Lutsu raamatukogu ja festivali Prima Vista koostöös valminud CD «Lutsuvad kivid. Kirjanikud muusikas» pakub kuulata 20 laulu. Nende tekstid on plaadiümbrise vahele lisatud vihikus. Foto: Anni Nöps

Kas Oskar Luts mängis kitarri? Tema kirjalikest mälestustest seda välja ei paista. Lutsuloog Aivar Kull ütles vastuseks, et tal oli küll ilus lauluhääl, aga seda instrumen­­ti ta ei mänginud. Miks on tal siis pill käes CD-ümbrisel?

Pilt kitarriga rahvakirjanikust on kujund, millega kunstnikukäe ja muusikuhingega kirjanik Aapo Ilves on koostöös Lutsu raamatukogu kunstniku Külli Peegliga kaunistanud heliplaadi «Lutsuvad kivid. Kirjanikud muusikas» pakendi.

Niisugune pilt annab silmapilk teada, mida võib plaadi kuulamisel kõrva tulla. Selge see, et Rolling Stonesi tasemel lugusid ei maksa oodata, sest kirjanike töö on ikkagi kirjutada, mitte päevast päeva kitarrikeeli tinistada ja häälepaeltega rokkida.

Eelmine lõik ei tähenda siiski seda, et muusikasõber peaks jätma «Lutsuvad kivid» kuulata kirjandussõbrale. Häid elamusi saavad mõlemad.

Kirjanikud muusikutega

Kirjanike peamiselt endi viisistatud 20 laulu on järjestanud CD koostaja ja toimetaja Aapo Ilves. Nende salvestistesse on kaasatud kutselisi muusikuid, mistõttu on lauludel, kui mõni erand välja arvata, meisterlik saade. Pakendisse lisatud tekstivihik on aga abiks neile, kes eelistavad luulet kõrvade asemel silmadega vastu võtta.

Mõne laulu puhul tekib küsimus, kas esitaja ikka on kirjanik. Näiteks plaadi muusikaliselt üks parimaid lugusid on «Stick With You», mille teksti ja muusika autor on Andres Roots. Ta on ju Eestis ja naabermaades tuntud bluusimees. Kuid tal on ka ette näidata luulevihik «Build Me A Statue» aastast 2010.

Ja näiteks sellele CD-le jäädvustatud väga hea džässitunnetusega Tuuli Velling, kelle debüütplaati on oodata sügisel. Kirjanikuna on ta aga tuntud oma vana perekonnanime all: Värske Raamatu sarjas ilmus kolm aastat tagasi Tuuli Tauli luulekogu «Täiuslik ja turvaline».

Ja ka maagilise kammerlaulu «Pind» esitaja Marje Ingel on ühe luuleraamatu avaldanud – «Sulg» aastal 2010. Nimetatud kolme esitaja heliraja paigutamine kirjanike plaadile on nende vähesest kirjanduslikust loomingust hoolimata just muusika tõttu väga õigustatud.

Kõiki 20 esitust on hea kuulata ühtejärge. Vaheldust loovad eesti- ja lõunaeestikeelsete laulude vahele järjestatud ingliskeelne (Andres Roots, Justin Petrone), hollandikeelne (Serge van Duijnhoven ja Fred de Backer) ning venekeelne (Vahur Afanasjev) lugu.

Esimene plaat aastal 2007

CD «Lutsuvad kivid» on ilmunud Lutsu raamatukogu ja kirjandusfestivali Prima Vista ühisüllitisena. Samalaadse plaadi «Laulvad kirjanikud» andis Prima Vista koostöös Lutsuga välja aastal 2007. Ka tolle koostas ja toimetas Aapo Ilves. Osa autoreidki on samad.

Uus plaat kõlab muusikaliselt vanast paremini, sest erinevalt esimesest ei leidu sellel festivaliaegseid vahetult publikule esitatud salvestisi. Kui aga vaadata asja teisest otsast, siis on stuudios või kodus aparaatidega nokitsemisel läinud kaduma esituse ehedust.

Kui järgmist plaati teha, võiks lutsuvate, laulvate ja mängivate kirjanike ringi veelgi laiemaks tõmmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles