Kirjanikud matkavad Riiast Tartu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andra Teede
Andra Teede Foto: Peeter Langovits

Täna istub liinibussi reisisalk kirjanikke Tallinnast, Tartust ja mujalt Lõuna-Eestist, et sõita Valka. Sealt viib rong nad Riiga, kus neid võtab vastu Eesti saatkond.




Homme hommikul tutvustavad nad Läti pressile oma jalgsiretke Riiast Tartu. Seejärel sõidavad kirjanikud Riia piirile maantee veerde, kust retk nende eelkäija Kristjan Jaak Petersoni (1801–1822) auks algabki.



«Kristjan Jaak kõndis seda teed 200 aastat tagasi keerulise elukäigu ja raske majandusliku olukorra tõttu,» kirjutab Eesti Kirjanike Liidu veebileht (www.ekl.ee/peterson/). «Meie kõnnime, et päästa kultuurirahvas krohvitud konverentsisaalidest, ning näidata, et kirjanik ei peatu majanduse või keerulisuse ees.»



Idee algatanud noor luuletaja Andra Teede rääkis, et algusest lõpuni tahavad kahenädalase matka kaasa teha peale tema enda näiteks Andres Ehin, Mehis Heinsaar ja Veiko Märka. Hiljem lisandujaid ja korraks liitujaid on paarkümmend, kelle hulgas on ka mõni lätlane.



Kolleege saadavad väikebussi ja sõiduauto roolis Tartu lastekirjanik Heiki Vilep ja tema äi Fjodor Vesterov. Sõidukeid on tarvis toitlustamiseks ja esemete vedamiseks.



Teistsuguse kultuuriloolise matkaga on Narvas juba pühapäeval algust teinud Eesti Rahva Muuseumi peaarhivaar Tiina Tael ja teadur-kuraator Piret Õunapuu. Neil on plaanis kõndida kümne päevaga Tallinna alla radadel, millel käis fotograaf Johannes Pääsuke (1892–1918) 96 aastat tagasi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles