Kontsert toob kaasa mitu ootamatust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambli Ex Improvisio kunstiline juht Merle Kollom harjutas Jaani kirikus orelipartiid Jaak Lutsoja loost «Simisalu», mis tuleb esimest korda kuulajate ette kontserdil «Song of Souls».
Ansambli Ex Improvisio kunstiline juht Merle Kollom harjutas Jaani kirikus orelipartiid Jaak Lutsoja loost «Simisalu», mis tuleb esimest korda kuulajate ette kontserdil «Song of Souls». Foto: Kristjan Teedema

Merle Kollom, tema ansambel ja USA laulja Eve Cornelious annavad Eestis kolm kontserti, mille kavas on klassikalist muusikat, kuid kõlavärvid on ootamatud.

Kvartett Ex Improvisio tuleb kuulajate ette esimest korda. Ex improviso tähendab ladina keeles «ootamatult».
«Meie ansambel on ebaharilik – akordion, saksofon, orel ja kontrabass,» ütles organist ja muusikaprodutsent Merle Kollom. «Et sellisele koosseisule ei ole originaalrepertuaari, siis me tellime teoseid.»

Laulab ameeriklanna
Raul Söödi kirjutatud tsüklist «Üleminek neljale» on kavas nüüdsel kontserdil esitada teine, erilise rütmiga osa. Vokaalpartii on antud ameeriklannale Eve Corneliousele, keda on auhinnatud mitmel kuulsal džässifestivalil.

Merle Kollom rõhutas, et lauljatari repertuaaris ei ole varem olnud ühtki Eesti helilooja lugu. «Kuid ta ei pidanud nüüd hakkama eesti keelt õppima, vokaalpartii on kirjutatud vokaliisina, häälitsustena,» lisas ta.

«Ülemineku neljale» esimene osa kõlas esimest korda tänavu veebruaris, kui Merle Kollomil oli oreliõpetaja magistrikontsert. «Kandsime selle ette koos Karmen Puisiga Vanemuise kontserdimajas,» ütles ta.

Mõeldes Ex Improvisiole ja oma suvekodule Tammsaare mail, on kvarteti akordionist Jaak Lutsoja kirjutanud loo «Simisalu». Lisaks organistile ja akordionistile mängivad kvartetis saksofonist Lembit Saarsalu ja kontrabassist Toivo Unt (ühel kontserdil Taavo Rem­­mel).

Klassika džässiga
«Ja kuigi Eve Cornelious on rahvusvaheliselt väga tunnustatud džässlaulja, ei ole «Song of Souls» džässikontsert, meil on pigem klassikasuunitlusega kava,» ütles Merle Kollom. «Nii et ta esitab esimest korda klassikalisi aariaid, aga ikka omamoodi, väike sving on sees.»

Kavas on peale Söödi ja Lutsoja ning Mozarti ja Händeli loomingu kauneid inglise kirikukoraale ja eesti rahvaviise. Kontserdi lõpus kõlab rohkem džäss, näiteks Ellingtoni ja Gershwini helitöid.

Kontsert «Song of Souls» tuleb kuulajate ette 1. augustil kell 19 Narva Aleksandri kirikus, 2. augustil kell 19 Tartu Jaani kirikus ja 3. augustil kell 19.30 Nõmme Rahu kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles