Märk tõrjub rattureid jõe kaldalt

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märk Võidu silla juures ütleb, et jalgrattur otse Atlantise poole sõita ei saa ja peaks minema ringiga.
Märk Võidu silla juures ütleb, et jalgrattur otse Atlantise poole sõita ei saa ja peaks minema ringiga. Foto: Kristjan Teedema

Atlantise välikohvikust jalgratturite eemale juhtimiseks on linn pannud üles kaks liiklusmärki, mis kannavad sõnumit, et Emajõe-äärsel kergliiklusteel on rattaga sõitmine keelatud.

Üks selline märk on Võidu silla, teine Kaarsilla juures. Kollasel põhjal märkidel on otse minev tee märgitud katkendjoonega, kus keskel rattaliiklust keelav märk, ja näidatud on ümbersõidu suunda.
Tartu teede- ja liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Ahto Meho rääkis, et kõnealune tee läbib Atlantise ees eravaldust ja seal on suvekohvik. Seepärast tegi Atlantis linnavalitsusele pöördumise, et sealt ei sõidaks läbi jalgratturid.

«Sai otsitud lahendust, mis aitaks. Nüüd teavitame rattureid, et nad pööraksid õigel ajal kõrvale ja sõidaksid ringiga Atlantise tagant,» rääkis Meho.

Samm teises suunas
Tartu Postimees kirjutas juunis, et Atlantise õuekohviku juures on ööajal ees aiad ja sealt ei pääse läbi. Võimalus on minna Atlantise tagant või ka alt jõekaldalt. Viimasel juhul tuleb aga Kaarsilla juures kasutada kõrget treppi.

Atlantise perenaine Olga Aasav ütles toona, et Atlantise eest läbi kihutavad jalgratturid on ohtlikud.
Meho ütles, et on otsustamise ja läbirääkimiste küsimus, kas praegu pandud märk jääb ainult selleks suveks.

«Talvel seal välikohvikut pole ja jalgrattaga läbi sõitmine siis kedagi otse ei ohusta,» leidis Meho. «Kuid et tegemist on eravaldusega, peaks kõigepealt määrav olema Atlantise omanike seisukoht.»
Tartu linnavõimud on aastaid rääkinud Emajõe kaldale elu juurdetoomisest ja jõe äärde kergteede rajamisest, nüüd oleks justkui astutud samm teises suunas. Ent Meho ütles ka selle peale, et varem on kohvik olnud all jõe ääres, kuid nüüd üleval terrassil.

Samas kui märgilt näiteks Võidu silla juures saab sõnumi, et jalgrattal edasi sõita ei tohi, pole see siiski nii. Meho selgitas, et see on liiklusseaduse tähenduses ajutise liikluskorralduse märk ja tähendab, et seal eespool keskel on rattaga liikumine keelatud, aga ei tähenda, et jalgrattaga läbi ei pääse, kui seda käe kõrval lükata.

Ja tegelikult peaks selle koha ees, kust ratta seljas edasi sõita ei tohi, olema keelumärk. «Kuid kas jalgteele neid märke väga palju panna …» arutles Meho.

Turvaline sõita
Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et arutatud on ka mõtet, et suunata jalgratturid alumisele kõnniteele, kuid siis on tekkinud küsimus, kas Kaarsilla juures asuva trepi juurde seepärast kaldtee ehitamine on ikka mõistlik.

«Praegu suunab märk Atlantise taha. Seal on hea turvaline sõita. Olen ise proovinud,» lausus Haak.
Jalgratturid ei pidanud seda märki eile miskiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles