Iga nädal valmib osa suurest tööst

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Helen Jors uuris eile põhjalikult käsitsi krohvist välja lõigatud kapiteeli. Kas kiriku kapiteelid tulevad sellised või teistsugused, otsustavad valminu põhjal Pauluse kiriku taastamise projekti teinud Soome arhitektid.
Sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Helen Jors uuris eile põhjalikult käsitsi krohvist välja lõigatud kapiteeli. Kas kiriku kapiteelid tulevad sellised või teistsugused, otsustavad valminu põhjal Pauluse kiriku taastamise projekti teinud Soome arhitektid. Foto: Kristjan Teedema

Pauluse kirikus käib hoogne taastamine. Tellingutes taastatavat Pauluse kirikut vaadates tekib mõte, et see hoone küll valmis ei saa. Aga saab, sest ehitusmehed on ametis igal tasapinnal, nii lae all kui lae peal, ning töö on nii kaugel, nagu kava järgi olema peab.

«Töö käib hoogsalt,» kinnitas sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Helen Jors. «Mis oli vaja lammutada, on suures osas lammutatud ning saalis on suurem osa rõdudest valmis.»
Tööjärg kirikus on praegu sealmaal, et väljas on tornilt lagunenud kivid eemaldatud ja tornikiivrilt lakk maha võetud.

«Tornikiiver tuleb nüüd loomulikku värvi ehk selline, nagu loodus vasega teeb,» ütles Pauluse kiriku taastamise järelevalvet tegev Riivo Klaas.

Rõdud pea valmis
Hoones sees on ehitusmehed ametis suures 880-ruutmeetrises saalis, abiruumides ja trepikodades. «Saal on siin veel üsna kaua tellingutes,» märkis Riivo Klaas. Tuleval nädalal lõpeb ligi 400 inimest mahutavate raudbetoonist rõdude valamine ning lae all on siis seinas uus, veidi krobeline krohv.

Seina läheb ilus lubikrohv. Krohvimismaterjal tuleb Soome Fesconi tehasest, mis teeb kirikule nimelise kauba – kõigile pakenditele on Pauluse kirik suurelt peale kirjutatud.

Ehitusuudistest oli Helen Jorsil ja Riivo Klaasil teatada veel, et valmis on saanud pool käsitsi krohvist välja lõigatud kapiteelist ehk samba kunstilise kujundusega ülaosast. Enamasti tehakse kapiteelid kipsist, käsitsi krohvist välja lõigatud kapiteele soovisid saada Pauluse kiriku taastamisprojekti teinud Soome arhitektid.

«Eestis on käsitsi krohvist välja lõigatud kapiteele üsna vähe,» rääkis Riivo Klaas, kellele kiriku esimene uus kapiteel jättis hea mulje. Kas sambakaunistused tulevad samasugused või ei, otsustavad Soome arhitektid.

Paar aastat veel

Pauluse kiriku ehitustöödeks kulub ligi 5,4 miljonit eurot, millest pea 3,2 miljonit tuleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest.

Ülejäänud vajaliku raha panustavad riik, Tartu linn ja Pauluse kogudus. Ehitajad lõpetavad kirikus töö tuleva aasta novembriks.

Kiriku uue oreli ehitamine Saksamaal juba käib. Ligi miljon eurot maksva oreli häälestamiseks kulub üheksa kuud, mis on tükk maad vähem kui selle paigaldamiseks kuluv aeg. Tuhat kuulajat ja 300 esinejat mahutav Pauluse kirik on kavas avada 2015. aasta augustis.

Tartu Pauluse kirik on Eestis 20. sajandil ehitatud kirikutest kõige suurejoonelisem ja ühtlasi Euroopas ainuke säilinud Eliel Saarineni juugendstiilis kirik. Praost Greinert pühitses kiriku sisse 1. oktoobril 1917.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles