Lõhnavatel hansapäevadel kohtas värvikaid tegelasi

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Nädalavahetus Tartus möödus hansapäevade tähe all. Huvilistel oli võimalik nuusutada mitmesuguseid lõhnu nii linnas kui ka töötubades ning panna proovile paljusid oskusi.

Toomemäel teaduslinnas oli põnevust nii lastel kui ka täiskasvanutel, sest peale nuusutamise oli seal palju muudki tegevust. Lapsed said mängida elusuuruses lauamängu ning ka ise mitmesuguseid mänge meisterdada. Samuti oli nii noortel kui vanadel võimalik harjutada karkudel kõndimist ja täpsusviset nooltega.


Töötubades sai äraarvamismängu proovida antiiksete aroomide peal ning oma nina võis igaüks proovile panna ka puitu nuusutades ja selle liiki ära arvates.

Kes nuusutamisest aga tüdines, sai käsikaudu käbisid ära arvata, Hullu Teadlase kabinetti uudistada ja narkokoertele pai teha. Teaduslinna olid nimelt kohale tulnud koertega politseinikud, kes rääkisid huvilistele, kuidas narkokoerad tööd teevad.

Samuti oli võimalus teha hansapilti koos printsess Virve Roio ja timukas Kristo Kasepaluga (pildil), kes oma kostüümidega inimeste tähelepanu tõmbasid.

Töötoas õpetas naljakate ninade tegemist Kadri Kasterpalu, kes ütles, et ninad on inspireeritud katkuarsti maskidest. «Ninade sisse pandi küüslauku, aga kuna see on lastele ebameeldiv, siis meil on teised lõhnad valikus,» selgitas ta. Lapsed said isemeisterdatud maskide ni­­nasse panna näiteks piparmünti või eukalüpti.

Hansalaadal müüdi lisaks igasugustele käsitöötoodetele kuivatatud kala, mett, põdra- ja metsseavorsti ning palju muud. Eesti tomat maksis hansalaadal 2.50 kilogramm, Tartu turul küsiti kilost veidi vähem – 2.20 eurot. Samuti sai turult odavamalt värsket hapukurki: kilohind kolm eurot, hansalaadal aga hoopis neli.

Linasest riidest särke, köögirätikuid ja muud müüv käsitööline Eha Neito ütles, et linasest riidest esemed on aina populaarsemaks muutunud. «Inimesed on hakanud mõistma, kui tervislik ja hea on kanda linasest riidest asju,» rõõmustas ta. Laupäeva pärastlõunaks oli müük läinud hästi, Neito tõdes, et olukord on hea. «Virisemiseks põhjust pole ja Tartus on alati hea müümas käia, sest see on soe linn,» lisas ta.

Ehkki Rüütli tänaval võis näha vastset noorpaari, hansapulma sel aastal ei peetud. Seda põhjusel, et keegi polnud nõus. Tartu linnapea Urmas Kruuse sõnul sel aastal selliseid julgeid noori ei leitud. «Eks see peab olema vabatahtlik ja tunnetuselt ka vaba,» lausus linnapea.

Lisaks eespool kirjeldatule sai külastada ka raua-, jaani- ja lastelinna. Lastelinnas peeti laste käsitöölaata ning toimusid õue- ja murumängud. Raualinnas võis näha, kuidas tehti kohapeal väikseid rauast mootorrattaid, ning jaanilinnas võis kuulda ja näha Tartu ja Lõuna-Eesti tantsijaid-lauljaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles