Varas viis üliõpilaselamu toast sülearvuti ja raha

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pepleri 14 asuva üliõpilaselamu toast kadusid juuli alguses sülearvuti ja rahakassa.
Pepleri 14 asuva üliõpilaselamu toast kadusid juuli alguses sülearvuti ja rahakassa. Foto: Sille Annuk

Juuli alguses toimus Tartu Pep­leri tänava üliõpilaselamus vargus. Paariks päevaks Tartust ära sõitnud kolmanda kursuse tudengi Kristi (täisnimi toimetusele teada) toast kadus sülearvuti, sülearvutikott ja rahakassa – varas tekitas neiule kahju 335 eurot.

Kannatanu sõnul oli vargal piisavalt aega toas viibida: riidekapis olid asjad segamini aetud ning varas oli leidnud riidekuhja taha peidetud sülearvutikoti.

Kuna üürilepingus on kirjas, et üliõpilasküla ei vastuta üürniku vara säilimise eest üürniku toas, on esimesel korrusel elav Kristi käitunud enda sõnul alati vastavalt reeglitele – toast lahkudes kinni pannud akna ning alati lukustanud uksed.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Kristina Kostina sõnul alustati varguse asjus kriminaalmenetlust, kuid seni ei ole kedagi kahtlustatavana üle kuulatud. Kriminaalasja teatises seisab, et varas ei ole tuppa sisenenud akna kaudu. Uksel muukimisjälgi ei ole.

MTÜ Tartu Üliõpilasküla administratiivjuht Maarika Härma ütles, et üliõpilasküla võtab juhtumit tõsiselt, plaanis on teha muudatusi. «Turvalisuse suurendamiseks vahetatakse samas üliõpilaselamus tänavu augustis kõikide tubade lukud turvalukkude vastu,» sõnas Maarika Härma.

Kristi sõnul on tal olemas tunnistajad, et ta keeras nii oma toa kui boksi uksed lahkudes lukku ning et uks oli ka siis lukus, kui ta tagasi tuli. Samuti välistas ta võimaluse, et keegi on tema võtme kopeerinud. «Kõiki võtmeid, mille ühiselamu töötajad mulle on andnud, olen hoidnud enda käes ning pole neid kellegagi jaganud – see välistab, et keegi on minu võtit kopeerinud.» Kas seda võisid teha sama toa eelmised omanikud, Kristi ei tea.

«Mina ei ole turvalisusreegleid rikkunud. Olen hoidnud uksed ja aknad suletult, kuid sellest hoolimata on kaduma läinud sülearvuti koos isiklike piltide ja koolitöödega, mille väärtus on mitu korda suurem rahalisest kahjust. Leian, et ühiselamu kohustus on tagada turvalisus.»

Ka tehnikaülikooli üliõpilasküla üürilepingutes on klausel, mille järgi üliõpilasküla ei vastuta üürniku asjade eest. MTÜ TTÜ Üliõpilasküla juhatuse esimees Jaak Kääp sõnas, et TTÜ üliõpilaselamutes pole viimase õppeaasta jooksul vargusi olnud, küll aga varastati ühiselamu juurest üks jalgratas.

1 küsimus

Kui turvaline on ühiselamus elada?

Maarika Härma

MTÜ Tartu Üliõpilasküla administratiivjuht

Turvalisuse tagamiseks on üliõpilaselamutes (välja arvatud Tiigi 14) ööpäev ringi personal ning üliõpilaselamute peasissepääsude juures on videojälgimisseadmed.

Igale elanikule välja antud distantskaart avab ainult peasissepääsu uksed ja ühe koridoriukse, kus asub üürniku tuba. Enamikus hoonetes on kasutusel turvavõtmed, mida ei ole võimalik ilma volituseta kopeerida.

Juhul kui elanik kaotab toavõtme, vahetatakse boksis kõikidel ustel lukusüdamikud ära ning üürnikud saavad uued võtmed.

Jaak Kääp

MTÜ TTÜ Üliõpilasküla juhatuse esimees

Meie üliõpilaselamutes on nüüdisaegsed läbipääsusüsteemid, videovalve territooriumil, tihe koostöö TTÜ turvateenistuse ja lepingulise turvafirmaga ning teavitame elanikke võimalikest ohtudest. See on turvalisust viimastel aastatel tublisti parandanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles