Tartu saab lisaks kolmsada aiakohta

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere lasteaia õppejuhataja Elena Laane lasteaia õuepaviljoni asemele ehitatud sõimerühmas, kus septembris alustab oma mängupäevi 14 mudilast.
Tähtvere lasteaia õppejuhataja Elena Laane lasteaia õuepaviljoni asemele ehitatud sõimerühmas, kus septembris alustab oma mängupäevi 14 mudilast. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnale kuuluvad lasteaiad saavad tänavu ühtekokku juurde 196 lasteaiakohta, millest sõimeealistele on mõeldud 152. Üle saja uue hoiukoha kavatsevad avada eralasteaednikud.

Aprillis avati uued rühmad kokku 74 lapsele Maarjamõisa, Kannikese ja Ristikheina lasteaias. 1. septembril avavad uued rühmad veel lasteaiad Tähtvere, Piilupesa, Hellik, Triinu ja Taavi ning Kelluke. Ruumi juurdevõitmiseks otsustas linn ehitada kinni galeriilaadsed õuepaviljonid, mida pruugiti näiteks vihma korral.

«Kahe paviljoni kinniehitamisest ei kaotanud me mitte midagi, oleme ainult võitnud,» kinnitas Tammsaare 10 paikneva Tähtvere lasteaia õppejuhataja Elena Laane. «Meile ehitati ju asemele kolm uut õuepaviljoni.»

Saba lüheneb visalt

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave teatas, et Tartu lasteaiajärjekord lüheneb järjekindlalt, ja meenutas, et viimase nelja aasta jooksul, kaasa arvatud tänavune, on linnal õnnestunud tekitada lisaks 439 lasteaiakohta.

Raave kinnitusel pole nelja-aastaste ja vanemate laste hoiukohtadega juba aastaid olnud Tartus otsest defitsiiti. Siiski nentis haridusjuht, et linnavalitsus pole suutnud pakkuda kohti sinna, kuhu lapsevanemad on soovinud.

«Viimastel aastatel on linn suutnud pakkuda lasteaiakohta kõigile kolmeaastastele ja vanematele lastele,» täpsustas Raave, kuid tunnistas, et 1,5- kuni 3-aastaste järjekord ei tõota veel niipea kaduda.

Linnal on valmis Rukkilille lasteaia kuuerühmalise juurdeehitise projekt ning 2014. aastal kavatseb raad tellida Pepleri tänava uue kuue rühmaga lasteaia projekti.

«Kui riigi toetusmeetmed lasteaiakohtade loomiseks avanevad, jääb ehitamine suure tõenäosusega siiski 2015. aastasse,» nentis Raave.

Tänavu jaanuaris oli Tartu lasteaiajärjekorras ligi 800 last. Septembrist alates arvab linnavalitsus jäävat umbes 700-kohalise järjekorra. Linna registrite spetsialist Riina Voore sedastas, et lapsi tuleb linnaelanikeks kiiremini, kui linn jõuab luua uusi lasteaiakohti.

Tähe tänavas paikneva Terakese eralasteaia direktori Katrin Helendi kinnitusel on ligi sajapealine saba nendegi väravas, kohti vabaneb sel sügisel kooliminejate arvelt vaid 13. «Enamik järjekorras olijaist sai juba kevadel meilt ka eitava vastuse,» tõdes ta.

Terakese neljas liitrühmas on 78 kohta ja Helendi sõnul pole enam kuidagi võimalik kohti juurde kombineerida.

Ehkki Terakese 64-eurone kohatasu on üle 80 protsendi suurem kui linnale kuuluvais lasteaedades, on see siiski mitme erahoiuga võrreldes topeltsoodus. 1,5 miljoni kroonist investeeringutoetust andes seadis linnavalitsus Terakesele piirangu, et kohatasu ei tohi olla suurem kui 20 protsenti kehtivast Eesti alampalgast.

107 uut erakohta

Investeeringutoetust pakub linn eralasteaedadele jätkuvalt. Kavatsusest avada tänavu septembris eralasteaed on teatanud OÜ Laste Mängupesa, OÜ Tupsik ning luteri kiriku Peetri kogudus.

Seni lastehoiuna tegutsenud Laste Mängupesa loob Anne tänavasse juurde 58 lasteaiakohta, mis on juba broneeritud. Samuti hoiuna tegutsenud Tupsik loob Mõisavahe tänavasse lisaks 14 kohta. Peetri kogudus avab kaks rühma 35 lapsele ja kohad on juba täis.


Uued lasteaiakohad

Tartu munitsipaallasteaedadesse lisandub tänavu 196 kohta, eralasteaedadesse 107 kohta.

• Maarjamõisa: 2 rühma, 34 kohta

• Kannike: 2 rühma, 28 kohta

• Ristikhein: 1 rühm, 12 kohta

• Tähtvere: 2 rühma, 28 kohta

• Piilupesa: 2 rühma, 38 kohta

• Hellik: 1 rühm, 14 kohta

• Triinu ja Taavi: 1 rühm, 14 kohta

• Kelluke: 2 rühma, 28 kohta

• Laste Mängupesa: 3 rühma, 58 kohta

• Tupsik: 1 rühm, 14 kohta

• Peetri kogudus: 35 kohta

Allikas: Tartu linnavalitsus, erahoiud
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles