Algavad lõhnavad hansapäevad

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ennelõunal istusid Ants Johanson (vasakul) ja Jaanus Pulles Uppsala maja hoovis täna avatava Keskaia platsil ning püüdsid ette kujutada keskaegset Tartut.
Eile ennelõunal istusid Ants Johanson (vasakul) ja Jaanus Pulles Uppsala maja hoovis täna avatava Keskaia platsil ning püüdsid ette kujutada keskaegset Tartut. Foto: Kristjan Teedema

Täna õhtul kell 19 antakse Raekoja platsil terve nädalavahetuse kestvate hansapäevade avalöök. Tänavune läbiv teema on lõhn ning korraldaja kutsub inimesi keskaja hõngu tabama.

Eile pärastlõunal käisid Uppsala maja hoovis ettevalmistused. Nimelt tuleb sinna Keskaed, kus võib kohata põrsaid ja hanesid ning kukkesid ja kanu. Samuti on võimalus astuda keskaegsesse atmosfääri, mille loovad mitmesugused lõhnad ja hääled. «Keskaia idee on selles, et tullakse linnaruumi tagaõue, kus elati ise ja kus võõrustati ka külalisi,» selgitas Keskaia korraldamise eest vastutav Jaanus Pulles.

Korraldaja sõnul annab Keskaed edasi seda, kuidas linnakodanik elas ja mida ta tunda võis. «Keskaia eripära seisneb selles, et siin saavad nii lapsed kui ka täiskasvanud notsut kõrva tagant sügada,» ütles Pulles. Lisaks nähtavale tekitatakse juurde ka ninaga tuntavat. «Hobusesõnnik on meil juba olemas ning ka see annab värvika aroomi ja tunde keskajast,» lisas ta.

Keskaias saab tunda ka keskaegsete toitude aroomi. «Pakume naerist, kaalikat ja kindlasti liha, sest liha oli siis selgelt au sees,» lausus Pulles. Toitu küpsetatakse kohapeal ja üles tehakse ka tuli. Pakutakse hansapäevade kannudest mõdu, mis on valmistatud Tartu vanima retsepti järgi. Keskaias saab maitsta veel mitmesuguseid rohuteesid ning huvilised saavad Antoniuse õues tunda küpseva leiva lõhna.

Märka igapäevaseid lõhnu

Ka hansapäevade korraldaja Ants Johanson ütles, et lõhn on väga oluline. «Me tekitame Tartu linna mitmeid lõhnu juurde, mis toovad linnarahvani sajanditetaguse tunde,» ütles ta.

Johanson lisas, et need võivad esile kutsuda ka ammu unustatud mälestusi ja meenutada isegi lapsepõlve. «Paljud lõhnad saadavad meid ka iga päev ning neile tuleks tähelepanu juhtida,» lausus ta.

Korraldaja kutsub inimesi üles linnalõhnu nuusutama. «Kui nädalavahetusel peaks näiteks vihma sadama, siis tuleks ka seda nuusutada,» arvas Johanson. Seegi osa hansapäevadest ning linn lõhnab pärast vihma teisiti ja tekitab nii täiesti teise tunde. «Pöörake tähelepanu lõhnadele, mis on juba olemas, nuusutage, mis lõhn tuleb kohvikust ja puuriitadest,» lisas korraldaja.  

Ka mujal linnas mängitakse aroomidega. «Teaduslinnas, mis asub Toomemäel, hakatakse näiteks tõrva ajama,» ütles Johanson. Mitmed töötoad on seotud lõhnade äratundmise ja nende tekitamisega.

Rahvarõivad selga

Hansalaata korraldava Meeri Tensingu sõnul müüakse sel aastal lisaks tavapärastele käsitöötoodetele ka selliseid asju, mida mullu müügiks polnud. «Sel aastal saab osta Usbekistani siidi ja keraamikat ning Potisetode keraamikat,» ütles Tensing. Samuti müüakse palju linaseid tooteid.

Johanson kutsub inimesi üles kandma peale keskaegsete riiete ka Eesti ja teiste maade rahvarõivaid. «Keskajal oli Tartus tõeline rahvaste paabel, turul võis kindlasti kuulda samal ajal ligi 20 keelt,» arvas ta.

Korraldaja lubas, et õhtusel avamisel võib kohata Hullu Teadlast, kes Toomemäel tegutseb, ning hiljem saab jalga keerutada Tartu Big Bandi saatel Tartu Ülikooli peahoone ees.


Tartu hansapäevad

• Kestavad 19.–21. juulini.

• Avamine täna kell 19 Raekoja platsil.

• Läbiv teema on lõhnad.

• Külastada saab jaani-, laste-, teadus-, kunsti- ja raualinna.

• Lisaks Keskaed, Uus õu, hansalaat, veiniaed.

• Hansalaadal on ligikaudu 450 müüjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles