Ülikoolivaliku määravad raha ja elukoht

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greta Külvet seismas eile Tartu Ülikooli peahoone ukse juures. Kuigi noor tartlanna pääsenuks õppima ka Tallinna Ülikooli, eelistab ta tudengiaastad veeta kodulinnas.
Greta Külvet seismas eile Tartu Ülikooli peahoone ukse juures. Kuigi noor tartlanna pääsenuks õppima ka Tallinna Ülikooli, eelistab ta tudengiaastad veeta kodulinnas. Foto: Kristjan Teedema

Edasiõppimiseks sobiva kõrgkooli valikul arvestavad noored eelkõige ülikooli mainet ja õppekava kvaliteeti, samuti on majanduslikel põhjustel tähtis vanematekodu lähedus ülikoolile.

Eeloleval sügisel Tartu Ülikoolis haridusteadust õppima hakkav Laura Roben pidas kõrgkooli valikul tähtsaks tunnustatud diplomit. Teiseks valikuks oli neiul avaliku halduse eriala Tallinna Tehnikaülikoolis, mis oleks tähendanud, et ta pidanuks kodulinnast lahkuma. Tartus saab aga kõrgharidust omandada vanemate juures edasi elades, hoides kokku näiteks üürikuludelt ja söögilt.

«Ei oleks tahtnud absoluutselt Tartust lahkuda. Kodu, sõbrad, töö – kõik on siin,» räägib Roben.

Iseseisva elu algus

Haapsallanna Helina Laasenil pole kindlat valikut veel tehtud, kuid üks variante on Tartu Ülikooli õigusteaduse eriala.

«Olen kaalunud ka Tallinna Tehnikaülikooli informaatikat või elektroonikat ja telekommunikatsiooni õppima minna,» lisab neiu, kes enne lõpliku otsuse tegemist kaalub ka seda, kus oleks taskukohasem elada. «Näiteks Tallinnas teeb liikumise väga mugavaks tasuta ühistransport, kuid ideaalis võiks valik põhineda ikkagi pigem erialal kui elukohal.»

Laaseni sõnul on väga hea see, et ülikoolis õppimine on nüüd tasuta.

«Siiski kaasnevad ülikoolis käimisega igasugused muud, ja mitte väikesed kulutused – omaette kodukohast kaugel elamine on hoopis midagi muud kui kodulinnas kooliskäimine,» räägib ta.

Kogu elu Tartus elanud Greta Külvet leidis meelepärase eriala 12. klassi lõpus ülikoolide avatud uste päevadel – nüüdseks on Külvet vastu võetud nii Tallinna Ülikooli kui ka Tartu Ülikooli ajakirjanduse erialale. Pealinnas sel alal õpinguid alustavast kauaaegsest ajakirjanikust Priit Hõbemäest ta endale kursusekaaslast aga ei saa, kuna eelistab tudengipõlve veeta Tartus, vanematega ühe katuse all elades.

«Eksamitulemused olid väga head, mistõttu oleksin saanud sisse põhimõtteliselt igale erialale nii Tartus kui ka Tallinnas. Varem mõtlesin küll, et tahaks siit väikesest Tartust ära minna, kuid mida aeg edasi, seda enam kaldusin Tartu Ülikooli poole,» räägib Külvet.

Temaga samas olukorras on pealinnast pärit Liisa Linnaks, kes pääses samuti nii Tartu Ülikooli kui ka Tallinna Ülikooli ajakirjanduse erialale.

«Tallinna Ülikool oleks kindlasti olnud mugav – ja vestlusel selgus, et õppejõudude arvates loogiline – valik, sest elan Tallinnas. Paljude jaoks ongi Tartusse minnes suurim probleem pere juurest ära kolimine ja iseseisva elu alustamine, kuid minu jaoks pole see midagi uut, sest kolisin juba gümnaasiumisse õppima tulles Tallinna üksi elama,» lausub neiu.

Silver Silm jätkab pärast ajateenistust õpinguid füüsika eriala kolmandal kursusel. Ülikooliteed alustas pealinnast pärit noormees aga neli aastat tagasi Tallinna Tehnikaülikoolis tehnilise füüsika erialal. Tema erialavalikul sai määravaks ülikooli lähedus kodule. Kuna õpingud tehnikaülikoolis osutusid oodatust erinevaks, kandideeris noormees järgmisel sügisel Tartusse füüsikat õppima.

Kuigi ülikoolivahetus tõi kaasa nii töölemineku kui ka elukohaotsinguid, on Silmu sõnul asi seda väärt. Pärast kaks kuud tagasi ajateenistusest naasmist on füüsikatudeng elukohaotsingutel «rebastega» samal stardipakul ja loodab toa saada Tartus Narva mnt 89 renoveerimata ühiselamus.

Mere äärest sisemaale

Saarlastele, kes soovivad Eesti suurematesse ülikoolidesse astuda, on kodulinnast lahkumine pea paratamatu. Kuressaarest pärit Ettel Saarela, kes võeti vastu nii Tallinna Ülikooli kui ka Tartu Ülikooli lasteaiakasvataja erialale, ütleb, et kodust eemal õppimine on kulukas mõlemas linnas.

«Uurides majutuskohtade valikut, on mulle silma jäänud Tartu üliõpilaselamute lihtsus ja odavus. Samuti leian kõik andmed elamute kohta üles ühelt ja samalt lehelt, samas kui Tallinnas on kõigil koolidel eraldi elamud ja eraldi kodulehed.»

Samuti Kuressaarest pärit Kerttu-Liisa Kopliste alustab õpinguid Tartu Ülikoolis riigiteaduste erialal. «Teadsin, et Tallinna ma ei lähe. 12. klassi poole pealt sai tegelikult selgeks, et minust saab kas Tartu Ülikooli tudeng või kui sinna ei õnnestu saada, siirdun aastaks välismaale,» räägib neiu.

Kuna Koplistel oli väga selge tahtmine just Emajõelinna kõrgkooli saada, ei jõudnud ta elukallidust kahes linnas võrrelda. «Aga kindlasti mängib Tartu kasuks fakt, et seal on odavam väljas käia ning ka vahemaad on lühikesed, mis omakorda teeb olematuks igasugused transpordikulud,» märgib ta.

Kuigi ligi kuuetunnised bussisõidud Tartust Kuressaarde on omajagu tüütud, see Koplistet ei heiduta. «Tartu tugev ülikoolivaim, vägev tudengielu ja selline armas ühtehoidvus kaaluvad kohe kindlasti pika vahemaa üles,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles