Kosmoseteadlane Pekka Janhunen asub Tartu Ülikooli külalisprofessoriks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tudengite poolt loodud satelliit ESTCube-1 esitlus teletornis. Soome meteoroloogiainstituudi teadlane Pekka Janhunen.
Eesti tudengite poolt loodud satelliit ESTCube-1 esitlus teletornis. Soome meteoroloogiainstituudi teadlane Pekka Janhunen. Foto: Liis Treimann

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm nimetas Estcube-1 satelliidi pardal katsetatava elektrilise päikesepurje leiutaja, Soome Meteoroloogia Instituudi juhtivteaduri Pekka Janhuneni Tartu Ülikooli külalisprofessoriks.

Kosmosevaldkonna tippteadlane osaleb järgmise kolme aasta jooksul ülikooli füüsika instituudis üliõpilaste juhendamisel kosmosetehnoloogia valdkonnas, teatas ülikool.

Pekka Janhunen on osalenud Tartu Ülikooli ühistes teadusprojektides ja õppetöös juba viis aastat ning jätkab seda tegevust sügisest külalisprofessorina.

Ülikooli teadusprorektori Marco Kirmi sõnul on Pekka Janhunen olnud väga heaks koostööpartneriks nii Eesti esimese satelliidi Estcube-1 valmimisel kui ka heaks teaduspartneriks ülikooli reaalvaldkonna üliõpilaste kaasjuhendamisel.

Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna prodekaan Mart Noorma lisas, et eduka tudengisatelliidi Estcube-1 koostööprojekti tulemusena on plaan ühiselt jätkata juba järgmise kosmosemissiooni ettevalmistamist. «Kui meie eesmärgiks on luua tehnoloogia planeetidevahelisteks lendudeks, siis järgmised tudengisatelliidi missioonid peaksid viima elektrilise päikesepurje maa magnetvälja mõjuulatusest välja päikesetuulde,» lisas Noorma.

Pekka Janhunen on avaldanud üle 130 teaduspublikatsiooni. Lisaks Soome Meteoroloogia Instituudile on ta on töötanud veel Rootsi Kosmosefüüsika Instituudis ning kosmosefüüsika professorina Helsingi Ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles