Tartu kirvemõrva süüasja arutamine saab jätku ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvas süüdistatav Erki Lajal (vasakul) ja veretööle kaasa aidanud Kristo Raud. Pilt on tehtud jaanuarikuisel kohtuistungil, nüüd on teada ka meestele määratud karistus.
Mõrvas süüdistatav Erki Lajal (vasakul) ja veretööle kaasa aidanud Kristo Raud. Pilt on tehtud jaanuarikuisel kohtuistungil, nüüd on teada ka meestele määratud karistus. Foto: Sille Annuk

Tartumaal ohvri kirvega mõrvamise ja seejärel surnukeha põletamisega seotud noorteseltskonna süüasja arutamine saab jätku Tartu ringkonnakohtus, kuna kohtualused ja nende kaitsjad polnud Tartu maakohtu süüdimõistva otsusega rahul ning teatasid apelleerimissoovist.

Tartu maakohus jõudis 20-aastase Erki Lajali, 23-aastase Kristo Raua, 20-aastase Karli Treiali ja 21-aastase Ege-Rita süüasjas lahendini juuli alguses, kui Lajal jäi süüdi mõrvas ja kehalises väärkohtlemises, Raud mõrvale kaasaaitamises ning Treial kuriteo varjamises. Algselt kuriteost politseile teatamata jätmises süüdistatud Ege-Rita osas loobus prokuratuur süüdistusest, kuna noor naine tegutses uurimisandmetel hädakaitse seisundis, ning tema mõistis kohus õigeks.

Lajalile mõistis kohus kümne- ja Rauale kaheksa-aastase vangistuse, Treial sai aga poolteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga.

Kui Lajal tunnistas kohtus süüd ja kahetses tehtut, siis Raud ja Treial eitasid oma süüd. Seetõttu on ka loomulik, et kohtualuste kaitsjad on esitanud apelleerimisteate sooviga jätkata süüasja arutamist ringkonnakohtus.

Politsei sai julmast kuritööst teada, kui üle-eelmise aasta 12. novembril leiti Tartumaal Vara vallas Kuusiku külas asuva talu territooriumilt inimese skeleti fragmente. Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks alustas Tartu kriminaaltalitus kriminaalmenetlust.

Uurimise algfaasis selgitati välja, et tegemist on tapetud noormehega, kelle surnukeha põletati hiljem kuriteo varjamiseks. Mõrva toimepanemises esitati algselt süüdistus kahele noormehele, kes olid ohvriga tuttavad. Hiljem loobus prokurör Raua osas mõrvasüüdistusest ja asus teda süüdistama mõrvale kaasaaitamises. «Kuriteo toimepanemiseni viisid omavahelised suhted,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva.

Süüdistuse kohaselt tungis üks süüdistatavatest üle-eelmise aasta 10. novembri hilisõhtul Tartumaal Vara vallas Kuusiku külas asuva talu hoovil ootamatult selja tagant kannatanule kallale ning lõi teda kirvega pähe. Saadud löögist vigastatuna üritas kannatanu põgeneda, kuid teine süüdistatav jooksis talle järele ning tõmbas mehe pikali. Seejärel jõudis kohale esimene ründaja ning lõi veel kannatanut mitmel korral kirvega pähe. Mees suri saadud vigastustesse sündmuskohal. Pärast seda põletati surnukeha sama talu hoovil lõkkes.

Toomas Liiva sõnul ei olnud süüdistatavad varem kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles