Teise ringi õppurid pürivad taas kooli

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurss Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis.
Konkurss Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Illustratsioon: TPM

Kõrgkoolidesse sisseastujate hulgast leiab üha enam teisele ringile õppima tulijaid ning avalduse esitanute hulgas on nii aastate eest gümnaasiumi lõpetanuid kui ülikoolide kõikide õppeastmete lõpetanuid.

Tartu tervishoiukõrgkooli (TTKK) sisseastujate hulgast leiab näiteks 254 bakalaureusekraadiga kandidaati, 20 magistrikraadi omandanut ja isegi ühe doktoriõppe lõpetanu. Kõrgkooli õppekvaliteedi spetsialist Ele Hansen märkis, et kandideerijate hulgas on eelmistest aastatest tunduvalt enam kuld- ja hõbemedaliga kandideerijaid.

Ühe põhjusena, miks silmapaistvate tulemustega keskkoolilõpetajad kõrgkooli eelistavad, tõi Hansen välja fakti, et meditsiinivaldkonna maine on paranemas ning noored valivad välismaale mineku asemel võimaluse anda panus siinse süsteemi parandamisse.  

Lisaks on sisseastujad Hanseni sõnul välja toonud põhjuse, et meditsiiniharidus garanteerib kindla töökoha. Õen­duses on küllalt selge, millega edasi tegelda, kuid näiteks bioanalüütiku eriala puhul võib nii mõnelgi sisseastujal tekkida küsimus, kui paljudele laborantidele töökohti jagub.

TTKK statistika järgi on kõik selle eriala lõpetanud läinud tööle mitmesugustesse laboritesse. Tartus töötavad paljud näiteks geenivaramu laborites, TÜ Kliinikumis või Quatt­romedi laborites.

14 inimest kohale

Suurim konkurss TTKKs on aga füsioteraapia erialale – vastu võetakse 30 tudengit, reedese seisuga oli kandideerijaid 413. See teeb ligi neliteist inimest ühele kohale.

Hanseni sõnul ei lähe aga sugugi kõik selle eriala lõpetanud erialasele tööle. Samas on nende hulgas enim neid, kes lähevad edasi Tartu Ülikooli magistrantuuri.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes (KVÜÕA) kogub populaarsust õhuväe eriala, kuhu on tung kaks korda suurem kui mullu. KVÜÕA teabeohvitseri Kristjan Kostabi sõnul on see mõistetav, kuna eriala võimaldab teha rahvusvahelist militaarkarjääri.

KVÜÕAs lõppes avalduste vastuvõtt juba nädala eest. Neile laekus neljale õppekavale ühtekokku 204 avaldust, nende hulgas 26 neiu oma. Vastu võetakse 120 kadetti, kuid õppima pääsemiseks tuleb läbi teha tubli sisseastumistestide kadalipp.

Vanemallohvitseride baaskursusele pääsemiseks tuleb läbi teha sundorienteerumine, kiirrännak ja laskeoskustest. Rakenduskõrgharidusõppesse ehk maa-, mere- ja õhuväe põhikursusele astujad peavad läbi tegema akadeemiliste võimete testi, kutsesobivusvestluse ja üldfüüsilise testi.  

Tänavu on sisseastujate hul­gas märgatavalt rohkem neid, kel ajateenistus läbimata. Samuti on eelmiste aastatega võrreldes rohkem neid, kel kõrgharidus juba mujal omandatud ning soov tulla aastasele nooremohvitseride kursusele.

Kostabi sõnul on nooremohvitseride kursusel õppijate hulgas esindatud enamiku Eesti kõrgkoolide lõpetajad ning seal on nii kõvadel kui pehmetel erialadel õppinuid.

Kristjan Kostabi selgitas, et KVÜÕA valitakse õpingute jätkamiseks tihti eesmärgiga saada tugev kõrgharidus juhtimise vallas.  

Vähem avaldusi

Üldjoontes jääb KVÜÕA laekunud avalduste hulgaga rahule, sest kandideerijaid on mullusest neljandiku võrra enam. TTKKs on aga avaldusi mullusest vähem.

«Avaldusi pole küll nii palju kui eelmisel aastal, aga see oli ka etteaimatav, kuna lõpetajaid on vähem,» selgitas Ele Hansen.

Mullu laekus TTKKsse 3900 avaldust ning vastu võeti 350 õppuri ringis, tänavu võtab kool õppima 277 huvilist ja avaldusi oli reedeks laekunud juba 1453.

Vastuvõtt jätkub selle nädala lõpuni, seega võib avaldusi lisanduda veelgi.

Hansen märkis, et mitmed potentsiaalsed tudengid on need, kes näiteks jäävad Tartu Ülikoolis õppekohast ilma ning otsustavad esimesed meditsiiniteadmised omandada hoopis TTKKs. Paljud neist siirduvad pärast stuudiumi siiski ülikooli.

Sisseastumised

• Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis (TTKK) saab avaldusi esitada 21. juulini.

• Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes (KVÜÕA) on avalduste esitamine lõppenud. Vastuvõtukatsed kestavad 23.–27. juulini.

• TTKKs on keskmine konkurss 5,3 inimest kohale, KVÜÕAs 1,7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles