Idaringil muutub iga päev midagi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K-Mosti töötajad ehitavad praegu Idaringtee sillal talade valamiseks saalungeid. Tuleval nädalal läheb Emajõe vasakkaldal lahti silla kahe samba vaiade rammimine.
K-Mosti töötajad ehitavad praegu Idaringtee sillal talade valamiseks saalungeid. Tuleval nädalal läheb Emajõe vasakkaldal lahti silla kahe samba vaiade rammimine. Foto: Margus Ansu

Tartu suurimal ehitusel Idaringteel käib töö iga ilmaga pea iga kell ja asi edeneb: autojuhid saavad Ringteel juba kasutada põhjalikult remonditud üht teepoolt ning tuleval nädalal tõstavad ka sillaehitajad tempot.

«Praegu on siin väike hingetõmbeaeg, mehed ehitavad silla talade saalungeid,» ütles Idaringtee uue silla ehitusel Tartu linna omanikujärelevalvet tegev Arno Huik eile lõuna ajal. «Varsti algab aga talade armatuuri paigaldamine ja vaiade rammimine ning siis läheb elu jälle kiireks.»

Varsti tähendab uut nädalat, kui lõpeb lindude pesitsusaeg, mille ajal on looduskaitsepiirangute tõttu keelatud müra ja vibratsiooni tekitavad tööd. Sõpruse silla pikkusest ehk 400-meetrisest uuest sillast esimest korda ülesõitmist annab aga veel oodata, sest vanglast Lammi teeni viiva Idaringtee teise ehitusala valmimistähtaeg on 2015. aasta aprill.

Käegakatsutav on aga Idaringtee esimese ehitusala ehk Võru-Ringtee ristmikust vanglani viiva lõigu kasutuselevõtt. «Ehitajal on graafik küll väga pingeline, sest enne alustamist kulus vaidlustamiste pärast ära omajagu aega, aga seni on kõik läinud kavakohaselt,» kinnitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Andres Pool.

Kaevukaanteta tee

Selle nädala alguses suunati Ringtee tänava liiklus Võru-Turu tänava vahelises lõigus uuendatud teepoolele, et saaks alustada ka teise teepoole remonti. Praegu võetakse vanalt teelt üles asfalti ja töömehed on seal ka juba torutööde kallal.

«Siin tuleb uus tee üsna kaevukaantevaba,» teatas Andres Pool hea uudise autojuhtidele. «Pea kõik kaevukaaned on paigutatud tee kõrvale, ainult mõni üksik on sõiduteel.»

Võru tänava otsa kerkinud maanteeviaduktil paigaldasid väga pruuniks päevitunud mehed eile hüdroisolatsiooni, tuleva nädala teisipäeval on seal kavas hakata asfalteerima. «Septembris võtab Idaringtee esimene ehitusala oma lõpliku kuju,» märkis Andres Pool. «Maanteeamet on öelnud, et oktoobris on valmis ka riigi ehitatav Lääneringtee ja siis on siin liiklus peal.»

Idaringtee teisel ehitusalal, kuhu jääb ka uue, veel nimeta silla ehitus, jätkuvad suured tööd pärast linnurahu lõppu 16. juulist. Praegu on üle Emajõe ehitatava silla kümnest sambast valmis kuus ja kahe ehitus käib. Ka tehakse ettevalmistusi sillaplaadi valamiseks.

Lammi tänava uuendus

Ihastes Lammi tänaval on käinud maa-aluste kommunikatsioonide rajamine.

«Lammi tee pärast on praegu palju nurinat, aga me ei kiusa seal inimesi meelega,» ütles Andres Pool. «Uus tänav tuleb vanast kõrgem, sellepärast tuli kõik torud ja kaablid ümber tõsta ning ka sajuveetorustik ehitada.» Lammi tänava ringristmiku ehitus algab lähiajal, töö lõpeb seal septembris.

Viie kilomeetri pikkuse Idaringtee esimese ehitusala valmimistähtaeg on 2014. aasta jaanuari lõpp ja teise ehitusala tähtaeg on 2015. aasta aprill.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles