Jõhker veretöö sai kohtulahendi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvas süüdistatav Erki Lajal (vasakul) ja veretööle kaasa aidanud Kristo Raud. Pilt on tehtud jaanuarikuisel kohtuistungil, nüüd on teada ka meestele määratud karistus.
Mõrvas süüdistatav Erki Lajal (vasakul) ja veretööle kaasa aidanud Kristo Raud. Pilt on tehtud jaanuarikuisel kohtuistungil, nüüd on teada ka meestele määratud karistus. Foto: Sille Annuk

Viimaste aegade üks julmimaid kuritegusid Tartumaal jõudis reedel kohtuotsuseni. Inimese mõrva ja surnukeha põletamise eest mõistis kohus kahele mehele pika vangistuse.

Veel üle kaheksa aasta peab trellide taga veetma Erki Lajal, kes süüdistuse järgi tappis 2011. aasta novembris Tartumaal Vara vallas Kuusiku külas asuva talu hoovil mitme kirvehoobiga Kristjan Raua ja viibib sellest ajast eeluurimisvanglas.

Enam kui kuus aastat on jäänud vangis olla Kristo Raual, kes süüdistuse järgi aitas kuriteole kaasa.

Tingimisi vangistuse mõistis kohus aga Karli Treialile, kes süüdistuse järgi jättis hoolimata seaduse nõudest kuriteost politseile teatamata ja osales ohvri põletamises.

Süüdimõistetuile polnud välja kuulutatud karistus šokk. Nad teadsid, et nii ränga kuriteo eest saanuks kohus neid karistada märksa karmimalt. Kuid nii riiklik süüdistaja karistust nõudes kui ka kohus seda määrates võtsid arvesse noorte meeste puhtsüdamlikku kahetsust ning asjaolu, et nad pole varem midagi kriminaalset toime pannud.

Ohver püüdis põgeneda

Mõrva motiiviks olid noorte inimeste sassi läinud suhted. Selle tegid kindlaks nii politseinikud kui ka kohus. Suhtedraama täpsemad asjaolud jäävad avalikkuse eest varju, sest just nende tõttu käis kohtumenetlus kinniste uste taga.

Kohtule teadaolevalt päädis tüli 2011. aasta mardipäeva hilistel õhtutundidel taluhoovil vägivaldse konfliktiga. Lajal oli kätte võtnud kirve ja virutas sellega 1985. aastal sündinud Kristjanile pähe.

Too sai esimesest hoobist vigastada, kuid jäi teadvusele ja jooksis eemale. Vend Kristo oli aga see, kes jooksis Kristjanile järele ja paiskas ta pikali. Lajal järgnes neile ning tema löödud uued kirvehoobid surmasid Kristjani.

Kaitsjad väitsid kohtusaalis, et mõrv ei ole tõendatud ja tegemist oli provotseeritud tapmisega. Kui kohus oleks neid seisukohti toetanud, pääsenuks mehed palju kergema karistusega. Võttes aluseks samalaadseid riigikohtu lahendeid, jäi maakohus kindlale seisukohale, et ohver tapeti eriti julmalt ehk mõrvati.

Kirvega löömine on kahtlemata julm tapmisviis ja ilmselgelt moondavad kirvehoobid inimese füüsilist terviklikkust, leidis istungit juhtinud kohtunik Rutt Teeveer. Kristo Raud, kes ei püüdnud oma venda kaitsta, on aga kohtu hinnangul täielikult süüdi mõrva sooritamisele kaasaaitamises.

Et noortel polnud kavatsust veretööst politseile teatada, annab tunnistust see, et Kristo võttis tapetud venna taskust mobiiltelefoni, eemaldas selle aku ja viskas minema. Samuti asjaolu, et ohver pakiti noorte enda jutu järgi pärast mõrva kilesse, sõidutati käru peal varem valmis kuhjatud prahihunnikule ning põletati.

Kuriteopaigal viibis ka Lajali ja Raua tuttav Karli Treial, kes oleks kohtu hinnangul saanud sündmuskohalt lahkuda ja teatada tapmisest politseile.

Varastatud kütus

Selle asemel aitas ta kokku panna pumba ja vooliku ning üheskoos Rauaga käidi lähedal asuva põllumajandusühistu territooriumil kütust varastamas. Nad viisid sel ööl ära umbes 400 liitrit bensiini, millest osa kulus surnukeha põletamiseks. Ka osales Treial süüdistuse järgi surnukeha toimetamisel lõkkesse.

Noorte üle käib samal ajal veel teinegi kriminaalasi: kahtlustuse järgi varastasid nad sama põllumajandusühistu territooriumilt 1500 liitrit kütust.

«Masendav kohtuistung, kolm noort varem karistamata inimest on täiesti mõtlematult oma elu ära rikkunud,» võttis juhtunu kokku mõlema kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Toomas Liiva.

Kohus määras karistused

• Erki Lajal – kümme aastat vangistust, tasuda enam kui 12 000 eurot kohtu- ja õigusabikulude ning ekspertiiside eest.

• Kristo Raud – kaheksa aastat vangistust, tasuda enam kui 12 000 eurot kohtu- ja õigusabikulude ning ekspertiiside eest.

• Karli Treial – aasta ja kaheksa kuud tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga, tasuda üle 1200 euro õigusabi- ja kohtukulude eest.

Allikas: Tartu maakohus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles