Haldusreform jätab Tartumaa külmaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Tartumaa omavalitsused ei toeta haldusreformi: vallad-linnad soovivad jätkata senisel moel. Kuid on ka teisi arvamusi.

«Tartumaa kiri on huvitav,» iseloomustas haldusreformi projektijuht Sulev Valner Tartumaa 22 valda ja linna esindava Tartumaa Omavalitsuste Liidu (TOL) haldusreformi ettepanekuid, mida regionaalminister Siim Kiisler ja haldusreformi projektijuht ootasid Eesti kõigilt omavalitsusliitudelt juuli alguseks.

«Lühidalt öeldes ei toeta Tartumaa omavalitsused haldusreformi, vastusest saab välja lugeda, et ega me siin milleski kokku ei lepi,» märkis Sulev Valner. Ta lisas, et teades Tartumaa omavalitsuste külma suhtumist haldusreformi, oli vastus sisukam, kui oodati.

Kaks suurt omavalitsust

«Kirjas seisis, et kui haldusreform teha, siis nii, et Tartumaal oleks vaid üks tõmbekeskus ja see on Tartu,» rääkis projektijuht. TOLi ettepaneku järgi tekiks nii Tartumaal kaks suurt  omavalitsust: Tartu linn ja Tartu suurvald. Praegustest valdadest-väikelinnadest saaksid Tartu suurvalla osavallad.

Siiski pole kõik TOLi liikmed haldusreformi osas ühel meelel. «Elva linnavolikogu arengukomisjon saatis meile kirja, nende arvates peaks Elvast ja selle ümbruse valdadest saama üks suurem omavalitsus,» ütles Sulev Valner.

Eesti teiste omavalitsusliitude ettepanekutest rääkides märkis ta, et kuigi mõni maakond palus vastamiseks ajapikendust, jagunevad vastused laias laastus kolmeks.

On maakondi, kes on välja pakkunud paar-kolm kindlat tõmbekeskust. Näiteks Valgamaa esindajad näevad tõmbekeskustena Valgat, Tõrvat ja Otepääd.

Maavanemate ettepanekud

Mitu omavalitsusliitu on välja pakkunud praegusest väiksema omavalitsuste arvuga, kuid ikka üsna arvukate omavalitsustega reformijärgse maakonna. Selline ettepanek on tulnud näiteks Ida-Virumaalt, kus tulevikus oleks nüüdse 20 omavalitsuse asemel üheksa valda-linna.

Kolmandasse vastajate rühma kuuluvad omavalitsusliidud, kes teatasid, et nende tõmbekeskused on kõik praegused vallakeskused.

Augustis esitavad regionaalministrile oma ettepanekud haldusreformi kohta kõik maavanemad. «Augusti lõpus, septembri alguses selgub üle-eestiline pilt,» ütles Sulev Valner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles