Turujutt: viimane aeg maasikad külmikusse aidata

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vanaema, mul on ostja, ma pean nüüd lõpetama, teatab noor müüjapreili läbematult telefoni. Vanaemal on aga ilmselt veel tarvis mõne tähtsa asja kohta pärida. Nii teatabki neiu, et kurgid ei läinud nii hästi ja pidi hinda alla laskma: 1,60 peale, mujal maksab sama palju.

Värske kurgi kastid seisavad tõesti pea puutumatuna üksteise kõrval. Maasikakastid seevastu on aga pooltühjad. Kell pole veel üksteistki, aga müüdud on juba 90 kilo. Ja siin on maasikakilo kallis – kaks eurot. Mujalt saab ka 1,60ga, isegi 1,20 euroga saab.

Külmikusse ostmiseks on viimane aeg – suurte marjade hulka on sugenenud väiksemaid, selliseid kena moosimarjaolekuga mammusid.

Tegelikult oli eilne äikesevihmane päev kõige parem, sest täna korjatud marjad on märjad ning tänaseks juba riknenud.

Lihtsalt öeldes võib maasikaaja lugeda lõppenuks või kohe-kohe lõppevaks. Kuigi pealinnas teatakse, et Tartumaal olla maasikaaeg täies hoos.

Tallinnas läks kakluseks

Tallinnas olla Balti jaama turule toodud Tartumaa maasikaid, 2,50 eurot kilo. Ostjad olid sabas maasikate peale suisa tülitsema läinud ning kundesid tõtanud hää marja lootuses kokku igast ilmakaarest.

Müüja kisendanud lõpuks tühjade kastide juures, et ärgu inimesed päris kaklema mingu. «Küll homme toome juurde!» Tartu turul on ostjad sisemaiselt lämbes kliimas loiumad ja vaoshoitumad.

Kuigi ka kodumaised murelid on tasapisi puu otsas valmis saanud, laiutavad Tartu avaturu lettidel endiselt Poola päritolu ploomimõõtu marjad. Kolm eurot kilo.

Nende kõrval kastis ilutsevad jällegi kukeseened, kodumaised, saledad ja tillukesed, hinna poolest aga kulda väärt – kuus eurot kilo.

Letšotegu võib alata

Metsmaasika hind, mille kilo eest veel nädal tagasi veerandsada eurot nõuti, on nüüd langenud seitsme peale. Kõik müüjad kiitlevad üksteise võidu, et marju pidavat metsa all kõvasti olema.

«Nelja tunniga sain üheksa liitrit,» teatab proua, aga seitsme­eurosest kilohinnast tingida ei lase, mis siis, et mari juba eilne ja kohe-kohe riknemas.

Kibelevatel letšotegijatel võib ehk järgmisel nädalal õnne olla. Kodumaine tomat on valmis, mullust sibulat saab ka ning mõned prouad julgesid lubada, et kodumaine paprika seab end valmis järgmisel nädalal turulettidele tulema.

Värske hapukurgi hind paneb aga visalt vastu. Endiselt viis eurot, mis siis, et päikese käes heledaks pleekinud kurgid ilmselgelt enam kundesid ligi ei meelita.    

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles