Kultuurirahvas kohtub seinal

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Madisson (vasakul) näitab Seri Disaini omanikule Priit Pajusalule (paremalt), Reklaamitsehhi omanikule Uno Viitkarile ning kirjandusmuuseumi info- ja personalijuhile Krista Ojasaarele, kus peavad asuma kultuuritartlaste pildid muuseumi seinal.
Alar Madisson (vasakul) näitab Seri Disaini omanikule Priit Pajusalule (paremalt), Reklaamitsehhi omanikule Uno Viitkarile ning kirjandusmuuseumi info- ja personalijuhile Krista Ojasaarele, kus peavad asuma kultuuritartlaste pildid muuseumi seinal. Foto: Margus Ansu

Eesti Kirjandusmuuseumi see sein, mis vaatab ülikooli Vanemuise tänava õppehoonet, on täiesti lage nagu igav liiv ja tühi väli. Neil päevil tekib sinna ilmastikukindel fotonäitus «Tartu kultuurirahvas».

Eesti Kirjandusmuuseumi katuse all tegutseva Eesti Kultuuriloolise Arhiivi (EKLA) fotograaf Alar Madisson on Tartu südalinna seintel näidanud kaheksa aastat tagasi Emajõelinna kultuurinaisi ja seitse aastat tagasi kultuurimehi. «Annetasin mõlemad näitused kultuuriloolisele arhiivile,» ütles ta.

Nüüdse kultuurinaiste ning -meeste kohtumise põhjuseks kirjandusmuuseumi otsaseinal nimetas fotode autor EKLA lähenevat 85. aastapäeva.

Kultuurirahvas modellidena

Pildistatavate valiku tegi omal ajal linnavalitsuse kultuuriosakond. Kuidas kultuurirahvas modellidena hakkama sai? Kas mõni oli ka tõrges või pirtsakas?

«Kõik modellid olid head,» meenutas Madisson. «Neid oli hoiatatud ette, et nad riputatakse «autahvlile».»

Kultuurinaised vaatasid möödujaid Athena kultuurikeskuse ja Volga vastasmaja akendelt aastal 2005. Üks eriline, mällu sööbinud hetk oli järgmise väljapaneku ettevalmistamisel seoses Peeter Volkonskiga.

«Mehi pildistasin von Bocki maja akende peal,» meenutas Madisson. «Ütlesin neile kõikidele, et nad pildistamise ajal laulaksid «Tuljakut» – mõttes, suud maigutades. Aga üks aknatäis eesotsas Volgiga hakkas äkitselt laulma üle terve ülikooli peahoone esise, kuidas aga jõudis. Nii et peahoone trepil istunud läpakaga tütarlaps kargas ehmunult püsti.»

Vaikselt ja täiest jõust «Terve vald oli kokku aetud, kihelkond kokku kutsutud ...» laulvad mehed olid näitusena aastal 2006 väljas sealsamas, kus praegu on Madissoni pildistatud akadeemiliste suurkujude väljapanek.

Tartu Ülikooli õppejõudude fotod akendel on tema kolmas samalaadne näitusekomplekt. Raadi mõisa varemetel saab praegugi vaadata Madissoni väljapanekut «Meie siin maal», mis on seal 2009. aasta kevadest saati. «Viies näitus on plaanis, aga sõltub rahast,» ütles fotograaf.

«Tartu kultuurirahvas» jääb muuseumi seinale kaheks aastaks. Erilistel alustel pildid peavad igasugusele ilmale fotograafi enda hinnangul hästi vastu.

Pildid meeldivad kõigile

Madisson meenutas, et algul pelgas ta hiigelpiltide puhul vandaalitsejaid ja lihtsalt niisama sodijaid.

Kuid nagu on selgunud, meeldivad tuntud inimeste pildid ka seesugustele tüüpidele, nii et seni on need jäänud rikkumata.

Näitus kirjandusmuuseumi seinal avatakse Tartu linna päeval ehk 29. juunil kell 14. Teiste hulgas kõnelevad EKLA juhataja Vilve Asmer ja fotode autor Alar Madisson, muusikat teeb bluusikitarrist Andres Roots.

Muuseumi info- ja personalijuhi Krista Ojasaare sõnul järgneb näituse avamisele muuseumi sisehoovis Jaan Kaplinski ja Hellar Grabbi kirjavahetust koondava raamatu «Sõprade kirjad on su poole teel» (sarja «Litteraria» 26. väljaanne) esitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles