Tark mees jagab vererõhunõu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku. Foto: Caro / Scanpix

Vererõhu mõõtmine võib pealtnäha olla lihtne. Keeruliseks teeb toimingu aga mõõtmise suhteliselt range režiim, ütleb vererõhuaparaatide hingeelu tundev Alar Hakmann.





Ühe vererõhuaparaate Eestisse toova firma projektijuht Alar Hakmann on esmaspäeval neli tundi järjest Tartus Raekoja apteegis ja annab inimestele tasuta nõu neil kodus oleva ükskõik millise vererõhuaparaadiga ümberkäimise kohta.

Hakmann ütles, et kuigi see võib mõnele kliendile ehk naljakohana paista, siis oma hariduselt on ta veterinaar.

Samas võib see hoopis usaldust lisada, sest ta argumentides ei kõla mitte ainult tehnilise taibuga müügimehe maailmavaade, vaid neis on ka tugev meditsiiniline taust.
Hakmanni sõnul on vererõhu mõõtmine teema, mis erutab paljusid inimesi, sest vererõhu mõõtmise vajadusest kõneldakse ammu ja selle olulisust mõistetakse hästi.
Samas on see just selline teema, mille puhul kohtab hulganisti valetõlgendusi.

Alar Hakmann on esmaspäeval Raekoja apteegis iga inimesega nõus individuaalselt suhtlema ja talle nõu andma, kui kellelegi tundub, et koju muretsetud aparaat valetab või ei tööta, ning õpetama, mis on mõõtmise puhul oluline.

«Vererõhu mõõtmine on tänapäeval tehtud väga lihtsaks ja tegelikkuses see ongi lihtne,» ütles Alar Hakmann. «Keeruline on pigem see, kuidas saada selle aparaadi abiga kätte väärtuslik teave. Selline, mida võib usaldada.»

Hakmann kirjeldas, et vererõhku ei mõõdeta siis, kui meelde tuleb.
Et istutakse jooksu pealt hopsti! maha ning pärast näidu saamist asutakse nuputama, miks see rõhk nii kõrge on.

Vererõhk ei ole nagu kehatemperatuur, mille puhul võib kindlaid järeldusi teha kindla näidu põhjal.

«Vererõhk on suhteliselt in­dividuaalne asi,» selgitas Alar Hakmann. «Normidki kajastavad ju inimese vererõhu keskmist tulemust ööpäeva jooksul. Seepärast tuleb koguda hulk andmeid – mõõta järjekindlalt pika perioodi jooksul ühel ja samal ajal ning alati puhkeolekus.»

Infopäev Raekoja apteegis


• 8. juunil kell 10–14 vastab inimeste küsimustele vererõhu mõõtmise ja -aparaatide kohta Alar Hakmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles