Lastefond ostis EMO lastetuppa sisustuse

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna vanemõde Svetlana Paderina näitas laste mängutuba eile hommikupoolikul, mil viimased kaunistused –  rõõmsad õhupalllid – olid veel üles seadmata.
TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna vanemõde Svetlana Paderina näitas laste mängutuba eile hommikupoolikul, mil viimased kaunistused – rõõmsad õhupalllid – olid veel üles seadmata. Foto: Sille Annuk

Eile lõuna paiku sai Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas  paiknev laste mängunurk viimase lihvi.





Tartus Puusepa 8 asuva erakorralise meditsiini osakonna (EMO) patsientide ooteala kõrval on nüüd täies valmiduses mummulise põrandaga lastetuba, kus asub väikelastele mõeldud täispuidust aedik, lauake ja toolid pisut suurematele lastele ning mähkimislaud emale ja ta rinnalapsele.

Toa lamellkardinaid saab vajadusel sulgeda ning peagi tuuakse tuppa ka tugitoolid, milles saab end mugavalt sisse seada näiteks ema, kui tal on vaja oma rinnalast toita.
Erakorralise meditsiini osakonna vanemõde Svetlana Paderina ütles, et seda tuba on osakond pärast uude kohta kolimist oodanud juba ammu, aga kõike ühekorraga ei jõutud. Ka võttis lastetoa sisustamine pisut aega.

Terved ja haiged lapsed

Sisustuse on muretsenud ja selle eest maksnud Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Lastefondi tegevjuht Küllike Saar märkis, et see läks makma umbes 15 000 krooni.
«On tõesti hea, kui laps, keda ebaõnn erakorralise meditsiini osakonda toob, saab seal natukenegi lohutust – kui muidugi ta tervislik seisukord seda lohutust tal seal saada lubab,» ütles ta.

Paderina lisas, et mõnikord tulevad erakorralise meditsiini osakonda ka täiesti terved lapsed, kes satuvad sinna koos oma viga saanud vanematega.
Paderina märkis, et kuigi tavaliselt hospitaliseeritakse lapsed lastekliinikusse, siis satub aasta jooksul neilegi väga palju väikesi traumapatsiente, lisaks mingi muu ootamatu häda või patoloogiaga lapsi.

Lelud ja värvipliiatsid

Küllike Saar ütles, et nad vaatavad, kuidas see tuba toimima hakkab ning mis sinna veel mahub, aga plaanis on juurde muretseda veel lauamänge ja joonistustarbeid, samuti seina äärde üles seada tahvel, mille peale saab ka kirjutada ja joonistada.
Ka EMO enda töötajad on otsustanud kodudes selle pilguga ringi vaadata, kas leiab sealt pestavaid mänguasju, millest oma lapsed on välja kasvanud ja mis võiks nüüd  lastetoas oma teist elu elama hakata.

Lastetoa uksel on aga kolme plaastriga, kuid siiski veel väga mängumaia olemisega karu pilt, mis kindlasti laste tähelepanu pälvib. Tuba on alati avatud ja sellisest lastele mõeldud privaatsest kohast annab erakorralise meditsiini osakonda tulnud lastega täiskasvanutele kohe märku vastuvõtu- ehk triaažiõde.

Lastetoa klaasseintel on TÜK Lastefondi reklaamkirjad, samuti teave ja kontaktid neile, kes ehk huvi tunnevad, kuidas saab fondile raha annetada.

Lapsed EMOs


2009. aasta  I kvartalis sai erakorralise meditsiini osakonnas ambulatoorset abi 8149 patsienti, neist 908 ehk 11 protsenti on olnud lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles