Linn võtab prügistajad vahele

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Ihaste Kasteheina bussipeatuse juures olevaid pakendikonteinereid jälgib nüüdsest videokaamera.
Vana-Ihaste Kasteheina bussipeatuse juures olevaid pakendikonteinereid jälgib nüüdsest videokaamera. Foto: Kristjan Teedema

Linnamajandusosakond lasi eelmise nädala lõpus paigaldada Vana-Ihaste pakendikonteinerite juurde videokaamera, et tabada need, kes reostavad konteinereid ja nende ümbrust jäätmetega.

«Tuuakse igasugust sodi. Olen sealt leidnud kõike. Aga üldiselt käib jutt tavalistest olmejäätmetest. Näiteks köögis saab prügikott täis ja see kõik visatakse pakendikonteinerisse,» kirjeldas Kasteheina bussipeatuse juures valitsevat olukorda linna keskkonnateenistuse spetsialist Juhan Voolaid.

Samasugune probleem on Voolaiu sõnul mitmes teiseski avalikus pakendikogumise kohas. Näiteks Uus-Ihastes ei suudetudki prügistajatest võitu saada ning lõpuks koristati konteinerid üldse ära. Kuna probleem on igal pool hakanud üle pea kasvama, otsustati paigaldada prooviks konteinerite juurde videokaamera.

Salvestistelt saab vaadata, kuidas üks kodanik paneb pakendikonteinerisse värvipotsiku, teine aga asetab konteineri juurde maha mingid pikad latid.

Ühel öösel oli kaamera salvestanud konteinerite juures tegutsemas suure hundikoera. «Oleme alati mõelnud, kuidas need ümbrused nii hulluks lähevad ja miks on asjad laiali loobitud. Aga nüüd on selge. Koer kiskus hammastega kotte konteineri kaane alt välja ja tuuseldas neid stiihiliselt ligi tund aega,» rääkis Voolaid.

Reostajaid püüdev kaamera on kogu aeg sisse lülitatud, kuid hakkab salvestama siis, kui andur tuvastab territooriumil liikumise. Filmimise kohta on konteinerite juures ka teavitav silt.

Kaamera pilt jookseb linnamajandusosakonna arvutitesse ning juba esimeste päevadega tegi Voolaid neist mitmeid väljavõtteid.

«Veidi kahtlasi asju ei hakka me uurima, aga kui on ilmselgelt näha, et tegu on korrarikkumisega, läheb asi edasi menetlusteenistusele,» ütles Voo­laid. Ta lisas, et enamik suuremaid prügitoomisi on toimunud õhtusel ajal. Enamasti tehakse reostajad kindlaks autonumbri järgi.

Üheks kuuks pandud proovikaamera paigaldas Neuron Systems OÜ. Kuu jooksul peab linnavalitsus otsustama, kas seade sobib ja on vajalik, tutvumisajal makstakse selle eest ettevõttele 126 eurot.

Linnamajandusosakonna juhataja Rein Haak ütles, et kui asi toimib, ostetakse kaameraid juurde. «Ja siis teeme nagu liikluskaameratega. See tähendab, et paneme kaameravalmiduse ka mujale, aga kas seal kaamera parasjagu sees on, seda me avalikkusele ei ütle,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles