Suvepilt: kollane aken jõudis raeplatsile

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Täna õhtul avatakse Raekoja platsi Kaarsilla-poolses küljes maailmakuulsa reisi- ja loodusajakirja National Geographicu esikaanest inspireeritud nelja meetri kõrgune kollane metallist raam, millest saab vaadata Tartu kesklinna. 

Kollane aken on osa projektist «Elu kahe maailma piiril», mille eesmärk on koostöös Lõuna-Eesti turismiarendajate ja National Geo­graphicuga tutvustada Lõuna-Eesti vaatamisväärsusi. Püstitatud raam on 3 meetrit lai ja 4,3 meetrit kõrge ning iga pildistaja saab seda keerata endale sobivas suunas, sättides taustaks näiteks raekoja, Kaarsilla või hoopis vaate jõele.

Raami paigaldanud OÜ Grupp & Partnerid töömehed alustasid platsi munakivisillutise sisse vajaliku augu kaevamist juba teisipäeval. Eile pandi maa sisse kolmetonnine betoonkuubik, kinnitati pöörlev alus ning värviti raam veel korra kollase värviga üle.   

Tartust esitati projekti ideevooru Raekoja plats, Tartu Ülikooli botaanikaaed, Toomemägi, Aura keskus ja loomemajanduskeskuse park. Komisjon valis üksmeelselt välja raeplatsi.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuhi Kristiina Liimandi sõnul sai idee alguse Hollandis asuvast Groningeni piirkonnast, kuhu paigaldatud kaksteist akent koos teemamarsruudiga tõid piirkonda pooleteise aasta jooksul kaks korda rohkem külastajaid.

Lisaks Tartule paigaldatakse kollane raam veel kahekümnesse Lõuna-Eesti paika. Tartumaal said omale akna veel Alatskivi loss, Saadjärv, Tõravere observatoorium ja Järvselja ürgmets.

Koos akna lähikonnas paiknevate turismiteenuste pakkujatega luuakse teemamarsruudid, mis tutvustavad kohalikku loodust, kultuuri, aktiivse puhkuse võimalusi ja ka väikeettevõtlust.
Projekti «Elu kahe maailma piiril» eestvedajad on viis Lõuna-Eesti Leaderi tegevusrühma, partneriteks kohalikud turismiarendajad ja ajakiri National Geographic.

«Selle nädala lõpuks peaks paika saama kuusteist akent. Näiteks Põlvamaal Valgesoo rabas on juba üleval puidust raam, samuti on paigas maanteemuuseumi ja Tõravere aken. Tartu linna aknaga avame kogu marsruudi,» rääkis Liimand.

Tartu aken avatakse täna õhtul kell kuus. Aken jääb raeplatsile viieks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles