Skandaalne Oa tänava maja ei vasta ka projektile

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsus on Oa tänava skandaalis otsustanud jätta lammutamata aadressil 10b ehitatud kortermaja, kuigi värskete mõõtmistulemuste järgi ei vasta see projektile.
Tartu linnavalitsus on Oa tänava skandaalis otsustanud jätta lammutamata aadressil 10b ehitatud kortermaja, kuigi värskete mõõtmistulemuste järgi ei vasta see projektile. Foto: Kristjan Teedema

Linnavalitsuse tellitud mõõdistusest selgus, et aadressil Oa 10b valmiv kortermaja on pikem ja laiem, kui projektis ette nähtud. Selle võrra enam kohustab linn vähendama Oa 10c maja mahtu, mille lammutamine on alanud.

«On pikem 27 sentimeetrit, laius ühelt poolt on 11 sentimeetrit kahanenud ja teiselt poolt 27 sentimeetrit kasvanud – seoses sellega, et majal olid väljaehitused, oli see natuke sakiline,» tutvustas Oa 10b kortermaja mõõdistamise tulemusi Tartu linna ehitusjärelevalve juht Andres Aint. «Räästa kõrgus on tõusnud 17 sentimeetrit ja katuse hari on tõusnud 15 sentimeetrit. Maja kubatuur on seeläbi suurenenud 86 kuupmeetrit.»

Vundament jäi mõõtmata

Aint sõnas, et projekteerimistingimuste järgi oleks maja võinud olla veel mitu meetrit kõrgem, aga praegu on olulised kaks asja. Kuna maja ei vasta projektile, tuleb teha uus, parandatud projekt. Ja kuna kubatuur on suurenenud, tuleb veelgi enam vähendada Oa 10c hoone mahtu, mille osalist lammutamist on linnavalitsus näinud Oa tänava skandaali lahendusena.

Miljööalal asuvast garaažist kahe kortermaja skandaalne rekonstrueerimine on käinud projekteerimistingimuste kaudu määratud ehitusõiguse alusel. Linnavalitsus kaitseb seisukohta, et detailplaneeringut koostamata oli see lubatud, kui kubatuur suureneb kuni 33 protsenti.

Praegu vaatleb linnavalitsus 10b ja 10c kubatuuri summaarsena. Põhimõtteliselt on kokku lepitud, et pärast lammutamist ehitatakse 10c, mis pidi tulema kahekorruseline viie korteriga maja, ühekorruselise kolme korteriga majana. Kuid esitatud projekti eskiisi järgi oli kubatuur suurem, kui võib.

«Nimetame arusaadavas keeles – lõhki,» sõnas Aint.

Aint ütles, et tema on kuulnud selgitusi, et ehitati vana vundamendi peale, nagu projektis oli ette nähtud, paraku oli vundament jäänud mõõdistamata.

Suur viga või pisiasi

Arendaja Marko Perv ütles, et küsimus on 20 sentimeetris, mis lisandusid soojustamisest. Maja rihitakse, loomulikult võib mõni sentimeeter olla siia-sinna, lausus ta.

Aint ütles, et praegu on avastatud siiski suur viga.

Aga millega selgitada, et hoone kõrgus suurenes? «Sellega, et null tõusis võib-olla, ma ise ei ole mõõtnud,» vastas Perv. Mõõtmistulemusi ei ole ta kätte saanud.

«Tundub, et kõik, mis on saanud viltu minna, ongi viltu läinud,» nentis abilinnapea Raimond Tamm. «Kui kõik läheb viltu, ei saa see olla juhus. See peab olema nii kavandatud.» Nüüdset avastust nimetas ta järjekordseks ebameeldivaks üllatuseks.

«Tavapärases olukorras, kui hoone on projektist mööda ehitatud, lammutatakse see vastavalt sellele, et hoone oleks projektikohane,» ütles Tamm. «Kui möödaehitamine on selline, et ei lähe kehtiva ehitusõigusega vastuollu, on võimalik parandatud projekti alusel uus ehitusluba väljastada.»

Oa 10c maja uue projekti eskiis tekitab küsimusi. Linnakodanik Kalle Kulbok on avastanud, et on tehtud ettepanek tõsta hoonet ümbritsevat maapinda. Selle tulemusena väheneks hoone maapealne kubatuur, mille ümber kogu tants käibki. «Trikitamist me ei talu,» kommenteeris Tamm.

Veel on projektilt näha, et tulemüüri kohale on joonestatud sentimeetrine tsementkiud­plaat Minerit. «Kui päästeamet heaks kiidab, on see aktsepteeritav,» ütles Aint.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles