Sõjakooli lipp sai õnnistuse

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväes on tavaks, et väeosa saab lipu annetusena, olgu annetajaks teine väeosa või mõni muu kaitseväe allüksus. Eile annetas Eesti reservohvitseride kogu Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustele (KVÜÕA) lipu, mis sümboliseerib au ja ühtekuuluvust.

Vanasti võtsid valitsejad pühitsetud kirikulipu või lahinglipu sõjakäigule kaasa malevat koodava märgi ning rituaalse esemena. Tänapäeval kasutatavad Eesti kaitseväe allüksused lippu peamiselt pidulikel sündmustel väeosa pühade traditsioonide sümbolina.

Eile õnnistuse saanud lipp kannab ühel küljel deviisi Mete et ense pro patria (ld k Mõtte ja mõõgaga isamaa eest) ning teisel küljel lipukirja «Eesti kodu kaitseks». Selle valmistamise tarvis alustas raha kogumist endine kaitseväe juhataja Johannes Kert ning selle tegemise ja üleandmise eest hoolitses reservohvitseride kogu esimees Lauri Kurvits.

Raekoja platsil õnnistas lippu kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere, mille järel lõid lipuvardasse naelad teiste hulgas kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, kaitseministeeriumi esindaja Mikk Marran, Tartu linnapea Urmas Kruuse, kaitseväe ja kaitseliidu esindajad.

Pärast Raekoja platsil toimunud pidulikku lipuõnnistamise tseremooniat võis lippu esimest korda näha ka pidulikul marsil, teekonnal tagasi KVÜÕA õppehoonesse Riia maanteel. Kesklinna tänavatel pakkus tseremooniale eelnenud ja järgnenud marss kena vaatepilti ja nagu pildilt näha ka võimalust potentsiaalsetel tulevastel sõjakooli kadettidel marsisammu proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles