Pangakontorite sulgemine pahandab elvalasi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Swedbanki Elva raekoja esimesel korrusel asuva kontori uksel teatab sulgemisest 1. juulil. Edaspidi teenindab linlasi kord kuus paariks tunniks Elvas peatuv pangabuss.
Silt Swedbanki Elva raekoja esimesel korrusel asuva kontori uksel teatab sulgemisest 1. juulil. Edaspidi teenindab linlasi kord kuus paariks tunniks Elvas peatuv pangabuss. Foto: Kristjan Teedema

Ehkki ligi 6000 elanikuga Elva kuulub Eestis üsna keskmiste linnade hulka ja on suuremgi kui mõni maakonnakeskus, otsustasid kaks linnas tegutsevat panka oma kontori kinni panna. Elanikke see ei rõõmusta.

Elva raekoja esimesel korrusel töötav Swedbank paneb oma kontori uksed kinni 1. juulil. Uksele on välja pandud silt, et edaspidi saab pangatöötajatega näost näkku kohtuda kord kuus, mil männilinnas peatub pangabuss.

SEB sulgeb oma kontori Elva Tarbijate Ühistu kaubanduskeskuses kuu aega hiljem ehk 1. augustil. Pank ise kinnitab, et teenused ära ei kao ja rahaasju saab edaspidi ajada postkontoris, mille töötajad on saanud eriväljaõppe.

Pakutakse tööd mujal

«Mina tunnen end halvasti, lausa solvatuna,» ei hoidnud kohalik elanik Ain Taim eile oma emotsioone tagasi. Pangakontorit läheb tal enda sõnul aeg-ajalt ikka tarvis. Nii on tal konto ka mõlemas Elvas tegutsevas pangas.

Kontori olemasolu on kliendile tähtis ning kui võimalus oleks, koliks ta nüüd oma arvetega mõnda teise panka, millel oleks Elvas kontor. Paraku ei ole ka ühelgi teisel krediidiasutusel männilinnas oma esindust.

«Kontorid peaksid ikka olema,» leidis teine linlane, Veera Nigol. Muidugi on olemas automaadid ja internetipank, kuid paljud vanemad inimesed ei saa tema hinnangul masinatega hakkama.

Üks kontor võiks ikka olla, märkis ka Nigoli sõbranna Marje Karro, kelle sõnul asub SEB Elvas ideaalses kohas.

Esinduste kinnipanek ei mahtunud pähe ka kohalikule elanikule Siiri Pervele: «Elva ei ole ju ometi mingisugune väike küla.» Veel tundis ta muret inimeste pärast, kes neis pankades töötavad. «Nad on nii toredad inimesed ja nüüd jäävad töötuks.»

Mõlemast pangast kinnitati Tartu Postimehele, et töötajatele loodetakse pakkuda ametit mõnes teises kontoris. Töötajail endil on ajakirjanikega suhtlemine keelatud. Tuleviku suhtes oldi siiski mures.

Kontorit ei kasutata

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et sulgemise põhjusi on mitu. Ta ei teinud saladust, et pank tahab muu hulgas ka raha kokku hoida, kuid peamine põhjus peitub tema kinnitusel siiski selles, et inimesed ei käi enam pangakontorites.

Rahaasju aetakse peamiselt elektrooniliste kanalite kaudu. «See pole nii ainult Elvas, vaid ka Tallinnas sulgesime kaks kontorit,» tõi Siilivask näite. Peale nende on tänavu juba suletud üks Rakvere kontor ning 1. juulist läheb veel kinni Märjamaa esindus.

Seesugusele tendentsile viitas ka SEB kõneisik Silver Vohu. Ta tõi näite, et 66 protsenti Elva kontori tehingutest on olnud sularaha sisse- ja väljamaksed ning 25 protsenti maksed. «Need on teenused, mida saab soodsamalt tarbida pangaautomaati kasutades,» sõnas Vohu.

Pank Elvast päriselt ei lahku, kuna esindusfunktsioonid antakse üle postkontoris tegutsevale postipangale. Postkontoris saavad teenustasu eest tehinguid teha ka kõigi teiste pankade kunded.

Mõlema panga esindajad kinnitasid, et Elvasse jäävad alles sularaha sisse- ja väljamakseid tegevad automaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles